Potpisan Protokol o saradnji u okviru ILDP-a

Nema više projekta i strategija razvoja samo na papiru

Predstavnici Kantonalne vlade već su predstavili neke od prioritetnih ciljeva kada je u pitanju lokalni razvo
Gospodarstvo / Flash | 15. 05. 2019. u 17:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Fena / Potpisan Protokol o saradnji u okviru ILDP-a

Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafa Ružnić i predstavnici projekta lokalnog razvoja ILDP kojeg provode Vlada Švicarske i UNDP u BiH, potpisali su danas Protokol o suradnji. Protokol je zasnovan na Memorandumu o razumijevanju između Vlade USK i Ujedinjenih naroda u BiH, koji je potpisan još 2015.

Video: USK: Potpisan Protokol o saradnji u okviru projekta lokalnog razvoja ILDP

''Sam projekt već desetak godina uspješno surađuje sa svih osam gradova i općina u USK u oblasti izrade strategije razvoja, odnosno razvojnih prioriteta i njihove implementacije. U posljednjih nekoliko godina ta suradnja je bila u nekoj vrsti zastoja, uslijed i čestih smjena saziva Kantonalne vlade. Zato je svrha današnjeg sastanka obnavljanje suradnje kroz formalno potpisivanje Protokola. Prvi korak će biti presjek dosada urađenog i da se vidi šta se to može uraditi od preostalih planiranih projekata do kraja godine. Naklon toga, Vlada će krenuti u izradu strategije lokalnog razvoja i prioriteta za razdobje 2021. – 2027'', riječi su predstavnice projekta Aide Laković - Hošo. 

Predstavnici Kantonalne vlade već su predstavili neke od prioritetnih ciljeva kada je u pitanju lokalni razvoj. 

''Prije svega moramo završiti reforme u obrazovanju i zdravstvu, financijski stabilizirati kanton. Moramo se maksimalno angažirati na neophodnim projektima, kao što su izgradnja brzih cesta, transportne linije, razvoj turizma, eko - projekata, pa i izgradnje aerodroma. Prvenstveno moramo mijenjati zakone o građenju, javno - privatnom partnerstvu i o turizmu, te definirati put kojim ćemo nastaviti dalje. Ne smijemo više dozvoliti da nam projekti i strategija razvoja stoje godinama samo na papiru'', naglasio je premijer USK Mustafa Ružnić. 

Kopirati
Drag cursor here to close