Novalić - Cvijanović

Nema uvjetovanja raspodjele sredstava od trošarina

Gospodarstvo / Flash | 25. 01. 2017. u 15:05 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izrazili su nadu da će uskoro biti usvojene izmjene zakona o trošarinama te da o ovom pitanju nema uvjetovanja entiteta u vezi s raspodjelom sredstava po toj osnovi.

Deblokada tog pitanja, kazao je Novalić, neophodna je da bi se prikupila sredstva za infrastrukturne projekte.

''Svima je stalo da se usvajanje tog zakona što prije deblokira'', kazao je Novalić u izjavi novinarima u Banja Luci.

Entitetska premijerka Željka Cvijanović je rekla da o ovom pitanju nema uvjetovanja.

''Mogu samo ponoviti razočarenje da nije finalizirano nešto što je bilo gotova priča, jer se pojavio jedan problem koji moramo riješiti zajedno'', kazala je Cvijanović.

Istaknula je da aranžman BiH s MMF-om postoji, ali da zbog neusvajanja zakona o trošarinama nisu odobrene nove tranše, ali da spomenuti zakon treba usvojiti bez obzira na MMF.

Na satanku entitetskih premijera u Banja Luci bilo je riječi o sredstvima ruskog duga, a Cvijanović očekuje da uskoro budu na raspolaganju entitetskim proračunima.

RS će iz tih sredstava izmiriti dugovanja prema poljoprivrednicima, potvrdila je ona.

Iako na današnjem sastanku nije bilo riječi o stupanju na snagu protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU, Novalić je rekao da se mora naći odgovor kako pomoći poljoprivrednicima, na čemu radi resorno entitetsko ministarstvo.

I Cvijanović je dodala da će biti određenih šteta za ratare, a da će se sagledati kako pomoći poljoprivredi da bi bila konkurentna.

Kopirati
Drag cursor here to close