Zakon

Nema posla na federalnim jaslama bez javnog natječaja

Gospodarstvo / Flash | 03. 02. 2017. u 12:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U zavodima, agencijama, direkcijama i upravnim organizacijama pod drugim nazivom, pravnim osobama s javnim ovlastima na teritoriji FBiH, kao i u javnim ustanovama i javnim poduzećima čiji je osnivač FBiH, županija, grad ili općina, te u gospodarskim društvima u kojima FBiH, županija, grad ili općina sudjeluje s više od 50 posto ukupnog kapitala, prijem u radni odnos vrši nakon provedene procedure obveznog javnog oglašavanja, navodi se u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu kojeg je usvojila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj 89. sjednici i uputila ga u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku.

Razlog za to je što je tijekom primjene ovog zakona, koji je na snazi od 14.4.2016. godine, ustanovljeno da su određene životne i pravne situacije nametnule potrebu izmjena i dopuna.

Nacrt zakona podržalo je i Ekonomsko-socijalno vijeće na sjednici od 19.12.2016. godine, uz prihvaćanje amandmana premijera FBiH koji se odnosi na dodavanje novog člana koji regulira prijem u radni odnos u javnim institucijama isključivo putem natječajne procedure.

''Ovo zapošljavanje bit će propisano podzakonskim aktom koji će utvrditi Vlada FBiH i bit će donesen u roku od 90 dana od stupanja Zakona na snagu'', navela je Vlada.

Podsjećamo, u intervjuu za Bljesak.info federalni premijer Fadil Novalić rekao je kako nije ni bio svjestan koliko je rasprostranjena praksa ''zaobilaženja'' natječajnih procedura.

Izmjenama i dopunama Zakona je, uz ostalo, precizirano da se, ako je neko pravo iz
radnog odnosa različito uređeno ovim zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu, za radnika primjenjuje najpovoljnije pravo, osim ako to ovim zakonom nije
izričito zabranjeno.

Radi sprječavanja zloupotreba, s 15 na pet dana skraćuje se rok u kojem poslodavac mora prijaviti radnika na obvezno osiguranje.

Kada je riječ o godišnjem odmoru, propisana je mogućnost da on bude utvrđen kolektivnim ugovorom i u trajanju dužem od 30 dana, a prema prirodi posla i uvjetima rada.

Nova je i odredba da se plaća za obavljeni rad i vrijeme provedeno na radu sastoji od osnovne plaće, dijela plaće za radni učinak ukoliko je on ostvaren i uvećane plaće. Radni učinak definira poslodavac u skladu s općim propisima, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

Najnižu plaću utvrđuje Vlada FBiH nakon konsultacija s Ekonomsko-socijalnim vijećem. Vlada će, na prijedlog Federalnog ministarstva financija u suradnji s Federalnim zavodom za programiranje razvoja i uz prethodne konsultacije s Ekonomsko-socijalnim vijećem, propisati metodologiju izračuna i usklađivanja najniže plaće.

Radnik koji smatra da mu je poslodavac povrijedio neko pravo iz radnog odnosa dužan je u roku od 30 dana od dana dostavljanja odluke kojom je povrijeđeno njegovo pravo, odnosno od dana saznanja za povredu prava, zahtijevati od poslodavca ostvarivanje tog prava.

Uveden je i član koji omogućava Vladi FBiH da sudjeluje u zaključivanju Općeg kolektivnog ugovora, s obzirom da je ona najveći poslodavac u Federaciji BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close