Nije po eu direktivama

Nema PDV-a na igre na sreću

Gospodarstvo / Flash | 28. 11. 2016. u 21:34 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kladionice u BiH neće biti izložene plaćanju poreza na dodatnu vrijednost jer je Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje, koji je danas održao sjednicu u Banja Luci, odbio takvu inicijativu nekoliko zastupnika Parlamenta FBiH, javlja Srna.

"Inicijativa nekoliko zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da se uvede PDV za igre na sreću nije danas prihvaćena na sjednici UO UNO jer je iz Uprave obrazloženo da je prijedlog takvog rješenja u suprotnosti s europskim direktivama", priopćeno je iz UNO. Osim ove odluke, UO UNO je usvojio odluku o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava s jedinstvenog računa za razdoblje listopad - prosinac 2016. godine. "Prema ovoj odluci, Federaciji BiH biće doznačeno 64,29 posto prihoda s jedinstvenog računa, a Republici Srpskoj 32,16 posto, dok Brčko distriktu pripada 3,55 posto", naveli su u priopćenju.

Usvojene su i izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost kako bi se uskladio s novim Zakonom o carinskoj politici BiH, a kako je objašnjeno, riječ je o tehničkim izmjenama koje se tiču oslobađanja od plaćanja uvoznih trošarina pri uvozu robe u carinsko područje BiH, čime se vrši i usklađivanje s europskim zakonodavstvom. Kako nam je pojašnjeno, do izmjena je došlo zbog usklađivanja člana 26.2 Zakona o porezu na dodanu vrijednost na konačan uvoz dobara sa članovima 207 i 208 Zakona o carinskoj politici BiH.

"Bez donošenja predloženog Zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost ne može biti upućen u proceduru donošenja ni član 208 Zakona o carinskoj politici BiH", objašnjeno nam je. Osim toga, UO UNO je razmatrao i izvještaj o reviziji o financijskom poslovanju UNO. "Upravni odbor primio je k znanju izvještaj o reviziji o financijskom poslovanju UNO za 2015. godinu, a razmatrana je i redovna mjesečna informacija o stanju i aktivnostima UNO gdje je istaknuto da su prihodi od PDV-a u porastu", naveli su oni.

Vjekoslav Bevanda, ministar financija i trezora BiH, izjavio je danas da je zakonske izmjene o trošarinama koje traži Međunarodni monetarni fond (MMF) trebalo davno usvojiti, te dodao da to ne ovisi od njega, već od parlamenta BiH. Rekao je da je to jedna od odrednica aranžmana BiH sa MMF-om i da je odgovornost svih da to bude usvojeno.

Bevanda je podsjetio da su "trošarine već bile pale u parlamentu" (na sjednici u Predstavničkom domu), te da ne vidi nijedan novi detalj koji bi se dodao ili oduzeo ranijem prijedlogu rješenja, a sada je na parlamentu BiH da odluči hoće li podržati te izmjene ili ne.

 

Kopirati
Drag cursor here to close