''preko'' sata

Nema krađe vode: Kamere mostarskog Vodovoda lovit će nelegalne potrošače

Gospodarstvo / Flash | 15. 02. 2016. u 14:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski Vodovod ove godine planira nabaviti još pet sofisticiranih, skupih uređaja za otkrivanje nelegalnih priključaka, potvrdio je Oslobođenju šef Službe za distribuciju u mostarskom Vodovodu Admir Zekotić,.

Rekao je kako je sofisticirani uređaj posljednjih mjeseci polučio odlične rezultate. S obzirom na to da JP Vodovod Mostar vodom opskrbljuje veliko područje, za potpuno iskorjenjivanje nelegalnih priključaka potrebno je još pet uređaja.

Naime, nelegalno korištenje vode iz vodovodnog sustava izazvalo je višemilijunske gubitke za JP Vodovod Mostar. Zbog toga su u ovom poduzeću odlučili krenuti u obračun s kradljivcima, a pojavu koja je posljednjih godina poprimila zabrinjavajuće razmjere u mostarskom Vodovodu nastoje potpuno iskorijeniti.

''U budućnosti pomoću uređaja koji u poduzeću nazivamo 'kamera' nastojimo zaštititi JP Vodovod, ali i stanovništvo koje uredno izmiruje svoje obveze a da pritom ne posjeduje divlje priključke. Prethodno smo se suočavali s problemom nedostatka vode u prigradskim naseljima, uslijed čega smo bili primorani uvoditi redukcije. Pojavom kamera vrlo vjerojatno će i ovaj problem postati prošlost'', rekao je sarajevskim novinama Zekotić, dodajući da su u Vodovodu i u prošlosti bili svjesni nelegalnih priključaka čije je postojanje dosad bilo teško dokazati.

''Vrlo teško je bilo otkriti koji potrošači i na koji način uspijevaju krasti vodu, s obzirom na to da se praktično gotovo sve odvijalo pod zemljom, odnosno da je nelegalna voda većinom tekla u periodu od sitnih večernjih do ranih jutarnjih sati'', rekao je Zekotić, dodajući da se sofisticirani uređaj na tržištu pojavio tek prije tri godine.

U mostarskom Vodovodu su u početku ispitali uspješnost "kamera", potom se raspitali za iskustva poduzeća u drugim sredinama, te na koncu odlučili pribaviti uređaj i za sebe.

''Voda se, nažalost, krade i u mnogo razvijenijim i uređenijim državama od BiH. Pojava sofisticiranog uređaja u mnogim gradovima pospješila je urednost isporuke i naplate vode. Vodovod Mostar spomenuti uređaj posjeduje od listopada prošle godine. Od tog dana do danas otkrili smo oko 250 nelegalnih priključaka, za koje će, prema Zakonu o komunalnim djelatnostima HNŽ-a, odgovarati svi pojedinci koji su nelegalno utrošili vodu. Kazna za fizička iznosi od 500 do 1.500 KM, dok je minimum za pravna lica 1.000, a maksimum 3.000 KM, iako je pojava da neko od pravnih lica posjeduje nelegalan priključak vrlo rijetka'', rekao je Zekotić, dodajući da je pojava nelegalnih priključaka najčešća u prigradskim naseljima, gdje su brojnija domaćinstva s baštama i travnjacima, iako nelegalni priključci postoje i u samom gradu.

''Posljednje aktivnosti donijele su nam ogromne uštede i značajno smanjenje utroška električne energije. Ljudi u strahu od kamere posljednjih dana sami eliminiraju nelegalne priključke. Nedavno smo, primjerice, u južnoj zoni grada posjetili deset domaćinstava, nakon čega su, kasnije smo saznali, neki od susjeda posjećenih osoba sami uklonili nelegalne priključke. Dugoročno, novi uređaji sigurno će nam donijeti značajan rezultat, što će biti posebno vidljivo u proljetnim i ljetnim mjesecima'', rekao je Zekotić, uz nadu da potrebe za redukcijom vode više neće biti.

Zaključio je da se dosadašnji nelegalni priključci, koji su nakon saznanja za novi uređaj u strahu uklonjeni, ne mogu sakriti, a što se također na određeni način sankcionirati. Osoba (potrošač) će u tom slučaju platiti naknadu za nelegalno trošenje vode. Uz pomoć "kamere" koja se ugrađuje u vodomjer slučaj se ekspresno dokumentira kao mp4 file, što je dovoljan dokaz za sud. Cijena pokusne kamere, prema saznanjima, iznosi oko 15.000 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close