Poduzetnici bh vlastima

Nećemo kriviti krizne stožere, nego vas - vi odgovarate za sudbinu 350.000 radnika

Napominju da je ugroženo 262.000 radnih mjesta što bi blokiralo BIH na svim razina u veoma kratkom periodu.
Gospodarstvo / Flash | 01. 04. 2020. u 10:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Glas malih biznisa", online platforma koje je kreirana zbog problema uzrokovanih pandemijom koronavirusa okupila je poduzetnike, odnosno vlasnike malih biznisa iz cijele BiH i uputila je otvoreno pismo vladajućim strukturama kojim se traži spas malih biznisa.

Pismo sadrži hitne mjere za spas obrta, malih biznisa i kako se navodi 262.000 radnih mjesta.

''U našoj bazi podataka (tabelarni pregled dostavljamo u prilogu) je za samo 3 dana registrirano blizu 3000 biznisa sa više od 20.000 zaposlenih, a prema sprovedenoj anketi koja obuhvata 1722 poduzeća, 75% uposlenih iz ove oblasti će završiti na birou u narednih 15 dana, ako se ne reaguje HITNO i prema svima jednako'', navodi se u ovom pismu.

Pismo je inače upućeno na adrese Željka Komšića (DF), Dragana Čovića (HDZ BiH), Elmedina Konakovića (NiP), Predraga Kojovića (NS), Mirsada Kukića (PDA), Fahrudina Radončića (SBB), Bakira Izetbegovića (SDA) i Nermina Nikšića (SDP) .

Napominju da je ugroženo 262.000 radnih mjesta što bi blokiralo BIH na svim razina u veoma kratkom periodu.

Dodaju kako su neformalnim kanalima (27.000 vlasnika malih biznisa brzo dođu do svega što ih interesuje) došli do prijedloga "korona zakona" koji će vam uskoro biti prezentiran i koji ne samo da je najgori u regionu i u Europi, nego je svjetlosnim godinama udaljen od usvojenih mjera RS i grada Banje Luka. Ne samo da nisu stimulativne, nego i demotiviraju poduzeća da zadrže uposlene.

"Zakon podrazumijeva nalog svim razinama vlasti da: ne realiziraju potpisane ugovore i ne izdaju narudžbe i da ne plaćaju realizirane projekte za koje još nisu dobili fakture. Ovim zakonom ne stavljate samo zakone FBiH izvan snage, nego nalažete entitetu, kantonima i općinama kršenje poslovnih ugovora, što povlači veliki broj tužbi, čime ćete oštetiti i dobavljače i sve razine vlasti", tvrde u pismu vlasnici malih biznisa.

U nastavku teksta detaljno se analiziraju ostale sporne odredbe "korona zakona", a političkim liderima u FBiH poručuju da se zaista nadaju da će shvatiti ozbiljnost situacije, da će se ugledati na političke predstavnike i lidere u RS-u.

’’Mi nećemo kriviti krizne stožere, nego baš vas osobno, vaše stranke i vaša djela u očuvanju ili uništavanju gospodarstva u BiH. Vi ste ih postavili, vi to šutnjom odobravate, vi odgovarajte za njihova djela i sudbinu 350.000 radnika koji bi mogli završiti na birou, a njihova poduzeća u stečaju", navodi se u pismu.

Kopirati
Drag cursor here to close