bespotrebna gradnja?

Ne ispunjavaju se obveze: Srbija gradi, BiH 'nema novca' za granični prelaz

Gospodarstvo / Flash | 19. 11. 2016. u 17:10 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za granični prelaz kod Bratunca, vrijednosti 11 milijuna maraka, koji bi naredne godine trebalo izgraditi kod budućeg mosta preko Drine Bratunac - Ljubovija, po svemu sudeći neće biti novca jer se ta stavka ne nalazi u Prijedlogu državnog proračuna BiH za 2017. godinu.

Naime, u prijedlogu je Upravi za neizravno oporezivanje BiH za kapitalne izdatke odobreno 15,7 milijuna maraka, odnosno oko 4,4 milijuna maraka manje od onoga što je od Ministarstva financija i trezora BiH ta institucija tražila. Iz UNO BiH su nam poslali korigirani zahtjev za dodjelu sredstava za 2017. od 23. rujna ove godine, koji su naslovili na Ministarstvo financija i trezora BiH, iz kojeg se vidi da su, između ostalog, tražili 11 milijuna maraka za izgradnju graničnog prijelaza.

Kako je Nezavisnim novinama objasnio Ratko Kovačević, glasnogovornik UNO, BiH i Srbija su potpisale ugovor po kojem će Srbija izgraditi most, a BiH na svojoj strani granični prijelaz koji će koristiti obje zemlje. Prema spomenutom dopisu, vidljivo je da je UNO tražila sredstva za osam projekata, među kojima je i opomenuti prijelaz u Bratuncu.

"Aktivnosti u vezi s izgradnjom graničnog prijelaza Bratunac kao zajedničke lokacije graničnih prijelaza BiH i Srbije, poduzimaju se u skladu sa sporazumom između BiH i Srbije o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Drine s pratećim putnim objektima na lokaciji Bratunac - Ljubovija.

Iz navedenog sporazuma obaveza BiH je financiranje izgradnje graničnog prijelaza zajedničke lokacije, a Republika Srbija financira izgradnju mosta. Navedena sredstva su neophodna i planirana kako bi se pratila dinamika izgradnje mosta", navedeno je u dopisu.

Podsjećanja radi, Vijeće ministara BiH je na sjednici od 7. rujna ove godine usvojio informaciju o gradnji mosta preko Drine kod Bratunca i izgradnji zajedničkog graničnog prijelaza. "Projekt se realizira na osnovu potpisanog sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Drine s pratećim putnim objektima na lokaciji Bratunac - Ljubovija.

Građevinski radovi na izgradnji mosta na teritoriji Srbije počeli su u listopadu 2015, a na teritoriji BiH u svibnju 2016. godine. Planirano je da se do kraja ove godine završi građevinska konstrukcija mosta ili fizičko premoštavanje rijeke Drine", navedeno je u spomenutoj informaciji.

Novca, pak, za izgradnju graničnog prijelaza u proračunu BiH nema. Novinari su pokušali kontaktirati i Ministarstvo transporta i komunikacija BiH, ali do zaključenja ovog broja niko od nadležnih nam se nije javio na telefon. Podsjećamo, izgradnja mosta preko Drine između Ljubovije i Bratunca, koji nosi naziv "Bratoljub", počela je u listopadu 2015, a rok za izgradnju je rujan 2017. godine.

Most će biti dug 227 metara, imat će biciklističku i pješačku stazu, ali, po svemu sudeći, neće imati i granični prijelaz, što će ga činiti beskorisnim. Ukupna cijena izgradnje samog mosta iznosi oko 13 milijuna eura, a Srbija ga uvelike gradi, čime, za razliku od BiH, ispunjava svoj dio preuzetih obveza.

Kopirati
Drag cursor here to close