Pristup informacijama

Napravljen ''Budžet za građane''

Gospodarstvo / Flash | 20. 03. 2017. u 16:49 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured koordinatora za reformu javne uprave u suradnji s Agencijom za razvoj poduzeća Eda iz Banja Luke izradio je 'Budžet za građane', dokument koji na jednostavan i ilustrativan način prikazuje proračun ove institucije za 2017. godinu, priopćeno je.

''Pristup informacijama o proračunskim aktivnostima jedne institucije omogućava građanima razumijevanje političkih i ekonomskih odluka te praćenje javne potrošnje, ali i povećanje transparentnosti rada institucije. Naši proračuni objavljuju se u službenim novinama, na našim web stranicama i često su kao takvi nerazumljivi široj javnosti. Sljedeći primjere dobre prakse, željeli smo pokazati građankama i građanima da se i najkompliciranije stvari poput proračuna mogu prikazati na jednostavan način'', izjavio je koordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan.

Dodaje da je dostupnost informacija izrazito važna za suzbijanje korupcije i postizanje veće efikasnosti javnih usluga.

Ured koordinatora za reformu javne uprave nastavit će praksu objavljivanja Budžeta za građane, a izrada narednog dokumenta se očekuje početkom 2018. godine. Budući da je Ured koordinatora za reformu javne uprave prva institucija na državnom nivou koja ima 'Budžet za građane', izrazio je nadu da će ovaj primjer slijediti i druge institucije.

Izradu metodologije i proračuna za građane financirao je Fond otvoreno društvo BiH.

Značaj dostupnosti proračunskih podataka široj javnosti prepoznali su Međunarodni Monetarni Fond, Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj te Međunarodno proračunsko partnerstvo (International Budget Partnership). Međunarodno proračunsko partnerstvo promovira i potiče uvođenje prakse pripreme BzG kroz pomenuti vodič za izradu BzG i u okviru Istraživanja o otvorenosti proračuna (Open Budget Survey).

Kopirati
Drag cursor here to close