Napokon

Nakon dvije godine pripremljen izvještaj o svibanjskim poplavama

Gospodarstvo / Flash | 25. 02. 2016. u 13:37 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Anketnom odboru Narodne skupštine RS-a trebalo je gotovo dvije godine da pripremi izvještaj o djelovanju nadležnih organa i organizacija tokom poplava u svibnju 2014. godine.

U izvještaju, koji će biti razmatran na sjednici entitetskog parlamenta 1. ožujka, navedene su brojne preporuke o tome šta nadležni organi treba da preduzmu da bi se regulirala oblast zaštite i spašavanja.

Imajući u vidu ogromne posljedice svibanjskih poplava, pokazalo se da je postojeći sistem zaštite i spašavanja u RS-u, kako se navodi, u smislu organizacije, strukture i efikasnosti, nedovoljno funkcionalan iz razloga što dijelovi sistema zaštite i spašavanja/civilne zaštite nisu u potrebnoj mjeri uvezani u jedinstven sistem, što se dobrim dijelom pokazalo i za vrijeme svibanjskih poplava.

-Mnoge stvari su rađene od slučaja do slučaja, a bitni akteri nisu uvijek poznavali svoju ulogu i nadležnosti. Ne postoji jedinstven sistem financiranja civilne zaštite koji bi objedinjeno funkcionisao kako na republičkom tako i na lokalnom nivou - konstatuje se u ovom dokumentu.

Data je i preporuka da se prikupljena namjenska financijska sredstva s računa posebne namjene za vode od posebnih vodnih naknada u punom iznosu usmjere ka ustanovi nadležnoj za upravljanje vodama.

Također, predlažu uvođenje opće vodoprivredne naknada, koja je prisutna u svim državama okruženja, kao mjera solidarnosti za osiguranje provođenja mjera odbrane od poplava i provođenja preventivnih i operativnih aktivnosti u zaštiti od poplava i dogradnji sistema odbrane od poplava.

U ovom dokumentu, za koji su glasali samo članovi odbora iz vladajuće većine u RS-u, preporučuje se da se pojačaju stručno-kadrovski inspekcijski organi i njihov inspekcijski rad, kao i kontrola rada inspekcijskih organa u svim relevantnim oblastima u kojima, zbog izostanka primjene propisa ili neadekvatnih propisa, dolazi do poplava (prostorno planiranje, urbanizam, vodoprivreda i druge zakonom utvrđene oblasti).

Kako se dodaje, upravo je jedan od osnovnih problema nelegalna gradnja i neadekvatno održavanje infrastrukture zbog kojih su u 90 posto slučajeva i nastale spomenute katastrofalne poplave.

Kopirati
Drag cursor here to close