FIA

Naknade od 70 i 90 KM za financijske izvještaje ne podliježu obračunu PDV-a

Gospodarstvo / Flash | 23. 06. 2017. u 12:11 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naknada za prijem, kontrolu, obradu i ovjeru polugodišnjih i godišnjih finansijskih izvještaja za poslovne subjekte u Federaciji Bosne i Hercegovine za izvještaje u elektronskoj formi iznosi 70 KM te 90 KM za izvještaje u printanoj formi, s tim da da se na ove iznose ne obračunava PDV, naglasili su iz Financijsko-informatičke agencije (FIA).

Direktor FIA-e Esad Mahmutović napomenuo je da su prilikom predaje godišnjih financijskih izvještaja uočili da je veliki broj poslovnih subjekata uz financijski izvještaj dostavio uplatnicu u kojoj je na navedene cijene obračunat PDV.

On podsjeća da FIA, kao Agencija Vlade FBiH, ne podliježe sustavu PDV-a te da ne vrši obračun PDV-a na cijene koje naplaćuje za svoje usluge u skladu sa Odlukom o naknadama za usluge FIA iz prosincu prošle godine.

''Ne možemo reći da li se radi o namjernom pogrešnom tumačenju Odluke Vlade FBiH ili pak posljedici neznanja i nedovoljne upućenosti u problematiku, ali želimo i na ovaj način pozvati poslovne subjekte u FBiH da ne obračunavaju PDV na uplate uz financijske izvještaje'', kazao je Mahmutović.

Kako je istaknuo, FIA je u proteklom razdoblju o svom trošku uredno vršila povrat sredstava uplaćenih po osnovu PDV-a poslovnim subjektima koji su izvršili uplatu naknade sa obračunatim PDV-om, priopćeno je iz FIA-e.

Budući da se bliži 1. srpanj koji je zakonom definiran kao rok za predaju polugodišnjih financijskih izvještaja, iz FIA-e su pozvali poslovne subjekte da uplaćuju naknade za prijem, kontrolu i ovjeru financijskih izvještaja bez obračunatog PDV-a.

Kopirati
Drag cursor here to close