NOvac od poreza

Najviše novca Sarajevu: Neke županije opet zakinute

Gospodarstvo / Flash | 06. 01. 2017. u 09:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovačko-neretvanska županija, prema raspodjeli prihoda od poreza za 2017., dobit će 8,6 posto, Zapadnohercegovačka 3,7 posto, Hercegbosanska 4,02 posto, Posavska 2,1 posto, Bosansko-podrinjska 1,6 posto, dok će najviše u svoju blagajnu staviti Kanton Sarajevo s 29,2 posto od ukupnog izdvajanja.

Unsko-sanska županija dobit će 10,4 posto, Tuzlanska 16,2, Zeničko-dobojska 13,8, a Srednjobosanska 9,8 posto.

Naime, Dnevni avaz objavio je kako je Federalno ministarstvo financija donijelo Uputstvo za raspodjelu javnih prihoda od neizravnih poreza za županije i općine.

Avaz navodi kako su pojedine županije ponovo zakinute, zbog čega bi, jednako kao i u 2016., moglo biti bure.

Podaci iz Uputstva govore o tome da je Sarajevski Kanton dobio dvostruko više javnih prihoda od neizravnih poreza od Tuzlanske, a skoro tri puta više od Zeničko-dobojske županije. Na posljednjem mjestu po učešću u javnim prihodima je Bosanskopodrinjski kanton, kojem pripada tek 1,69 posto od ovog kolača, i to čak manje nego za prošlu godinu.

Hajrudin Hadžimehanović, pomoćnik ministrice financija FBiH za javne prihode, kazao je za Avaz da Upustvo za raspodjelu javnih prihoda za 2017. oslikava stvarni broj stanovnika u županijama, što je objavio Federalni zavod za statistiku. Ističe da je taj kriterij ponovo uzet u obzir u izračunu koeficijenta raspodjele javnih prihoda.

''MMF je dao određene preporuke u vezi s novim principima raspodjele. Rok nam je do kraja prvog tromjesečja da utvrdimo varijantu ovog zakona o pripadnosti javnih prihoda s novim modelima raspodjele prihoda od PDV-a'', istaknuo je Hadžimehanović.

Kopirati
Drag cursor here to close