Sarajevo Business Forum

Najveća investicija u BiH: Kina ulaže oko 722 milijuna eura u TE Tuzla

Gospodarstvo / Flash | 04. 05. 2016. u 12:35 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Razgovori i dogovori o ekonomiji u našoj regiji i šire izuzetno su značajni jer samo tako možemo otvoriti ekonomske perspektive i razviti naše ekonomske i poslovne ideje, ne ostajući zatvoreni samo unutar granica naših država - izjavio je predsjedavajući Vijeća ministra BiH Denis Zvizdić na početku ministarskog panela "Perspektive Kina +16“ koji se održava u okviru Sarajevo Business Foruma.

Zvizdić je naglasio da samo kroz prezentaciju ideja i zajedničkih regionalnih i međudržavnih projekata možemo biti predstavljeni kao regija koji može biti zanimljiva za investitore.

Kapacitet u sektoru energetike

Naveo je da BiH prije svega u sektoru energetike ima značajne kapacitete, da smo po hidropotencijalima na osmom mjestu u Europi, te da postoji ogroman prostor za instaliranje više od 5.800 megavata električne energije koji bi došao iz hidropotencijala, uključujući i obnovljive izvore energije, javlja Fena.

''Drugi bitan sektor je orijevoz. Želimo razvijati i realizirati ideju koju je pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel, dakle ideju koja potiče od Berlinske inicijative, a to je transportno povezivanje zemalja zapadnog Balkana i zapadnog Balkana sa samom Europom'', dodao je Zvizdić.

To uključuje izgradnju paneuropskih koridora, a u BiH je to autoput na koridoru Vc.

''Govorimo o nekoliko važnih pravaca kao što su autoput na koridoru Vc i Jadransko-jonski autoput koji bi povezao sedam zemalja, kao i željezničke transportne konekcije Bosne i Hercegovine i Srbije, te BiH i Crne Gore, a nadamo se da ćemo vrlo brzo početi s izgradnjom dva važna mosta na granici BiH i Hrvatske. To su mostovi Svilaj i Gradiška koji će nas kolektirati s mrežom autoputova Europe'', dodao je Zvizdić.

Izdvojio je i sektore namjenske, metalske, kao i bh. drvne industrije, koja je najbrže rastuća grana u regiji.

Kina +16

''Izvanredno je pokretanje projekta Kina +16 koje kroz različite oblike investicija i implementacije različitih ideja stvara perspektivu i mogućnosti za implementaciju projekata u srednjoj i jugoistočnoj Europi. BiH je već realizirala jedan takav projekt Termoelektrane u Stanarima, ali očekujemo da ćemo u narednih nekoliko godina krenuti u izgradnju još dvije termoelektrane i svakako da će Kina odlučiti da ulaže u projekte iz oblasti transporta u BiH. Dakle govorimo o investicijama od više milijardi eura koje bi trebale biti realizirane u narednih četiri-pet godina'', dodao je Zvizdić u dijelu panela koji je otvoren za javnost.

Najveća investicija u BiH

Inače, na Sarajevo Biznis Forumu potpisan je Aneks ugovora između Elektroprivrede BiH i kineske grupacije China Gezhouba Group Coupan i GEDI Guandong Elektric Power Design Institute o izgradnji Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla, u vrijednosti od oko 722 milijuna eura, što je najveća investicija u BiH poslije rata, javlja novinar Nezavisnih novina Aneks su potpisali Bajazit Jašarević, generalni direktor Elektroprivrede BiH, i kineski ministar i zamjenik predsjednika Komisije za razvoj i reformu u Vladi Narodne Republike Kine Ning Jizhe.

Današnjim činom tehnički dio pregovora u cijelosti je završen. Radi se o projektu koji će omogućiti opstanak Termoelektrane Tuzla u narednih nekoliko desetina godina, javlja Anadolija. Projekt za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla u vrijednosti je 722.345.000 eura. Blok 7 jačine 450 megavata slovi za najveću poslijeratnu investiciju u energetskom sektoru u BiH.

Ministar iz Narodne Republike Kine Ning Jizhe koji predvodi delegaciju te zemlje na Sarajevo Business Forumu u obraćanju je podsjetio na dobre korake koje Kina poduzima u oblasti industrijskog razvoja, a koji mogu poslužiti za primjer zemljama Središnje i Istočne Europe.

Kopirati
Drag cursor here to close