Omar mjesečar

Najunosniji posao u BiH: Okreću milijune, ali nitko ne zna kako

Gospodarstvo / Flash | 29. 05. 2017. u 13:17 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od šest milijuna eura svake godine izdvoji se u Bosni i Hercegovini za plaćanje odvjetnika koji pred sudovima u toj zemlji osumnjičenike i okrivljenike zastupaju po službenoj dužnosti, a apsolutni rekorder među njima je sarajevski odvjetnik Omar Mehmedbašić koji je za sedam godina na taj način utržio više od dva milijuna eura, objavio je u ponedjeljak Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), bosanskohercegovačka medijska organizacija specijalizirana za praćenje slučajeva organiziranog kriminala i korupcije.

U analizi CIN-a stoji podatak kako je 65 sudova na različitim razinama za plaćanje odvjetnika po službenoj dužnosti do danas izdvojilo najmanje 76,2 milijuna konvertibilnih maraka odnosno gotovo 40 milijuna eura. Ti su novci raspoređeni na ukupno 1247 odvjetnika no najveći dio tog kolača završio je u rukama deset odvjetnika jer brojni uhićenici najčešće izgovaraju upravo njihova imena kada im se da mogućnost da dobiju zastupnika u sudskom postupku po službenoj dužnosti.

Raspoloživi podaci pokazuju kako je Omar Mehmedbašić, nekadašnji glazbenik poznatiji pod nadimkom ''Omar mjesečar'', najpopularniji odvjetnik koji je na takvim obranama financiranim iz državnog proračuna zaradio čak 4,3 milijuna KM (oko 2,2 milijuna eura). Tri puta manje zaradio je Izet Baždarević, također odvjetnik iz Sarajeva koji je drugi na popisu visine zarađenog novca na ovaj način, piše Hina.

Mehmedbašić je odbio govoriti s novinarima o tome u čemu je tajna njegove popularnosti među kršiteljima zakona.

CIN piše da je Rusmir Sinanović koji je na Općinskom sudu u Sarajevu osuđen na godinu dana i deset mjeseci zatvora zbog posjedovanja minskoeksplozivnih sredstava kazao kako su mu Mehmedbašićevo ime predložili sudski policajci.

Alen Krtičić koji je 2016. godine osuđenog na dvije godine i deset mjeseci zatvora zbog razbojstva i teške krađe kazao je kako mu je Mehmedbašića predložio sam tužitelj, a tvrdi kako je takav slučaj i kod brojnih drugih osumnjičenika.

"Kad dođu prvi put, predloži ga tužitelj ili netko i kasnije, naravno, svi uzimaju Omara“, kazao je Krtičić.

Mehmedbašić je 2015. godine bio uhićen zbog sumnje da je nezakonito pogodovao zatvorenicima no on je suđenje izbjegao jer se obvezao svjedočiti protiv druge dvojice osumnjičenika.

Prema nalazima CIN-a sudski policajci i policajci zapravo su ti koji imaju mogućnost najviše utjecati na to kojega će odvjetnika privedene osobe odabrati no ni protiv jednog policajca nikada nije podnesena prijava koja bi poslužila kao osnov za pokretanje stegovnog ili kaznenog postupka.

Fenomen "omiljenih službenih odvjetnika" ipak će razmatrati Visoko sudsko i tužiteljstvo vijeće BiH čija je potpredsjednica Ružica Jukić odlučila ovo pitanje staviti na dnevni red.

"Statistika pokazuje da se nešto čudno zbiva", kazala je Jukić ističući kako na to ukazuju činjenice da su uvijek isti odvjetnici na vrhu popisa onih koje biraju okrivljenici.

Kopirati
Drag cursor here to close