Kontrola

Najopasniji proizvodi na bh. tržištu su iz Kine

Gospodarstvo / Flash | 31. 07. 2017. u 15:19 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Agencije za nadzor nad tržištem BiH o stanju u oblasti nadzora nad tržištem neprehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini u 2016. godini.

Istaknuta je potreba pripreme izmjena propisa u oblasti sigurnosti proizvoda u cilju njihovog daljnjeg usuglašavanja sa standardima EU i zadužene su nadležne institucije da pokrenu proceduru u tom pravcu.

Prema rezultatima proaktivnog i reaktivnog nadzora u 2016. godini, kontroliran je ukupno 251 model proizvoda, što je za 75 više u odnosu na godinu ranije, od čega je 130 modela (374.200 komada) bilo neusklađeno s propisanim sigurnosnim zahtjevima.

Od ukupno neusklađenih različitih proizvoda, poslovni subjekti su dobrovoljno ili po nalogu inspekcijskih organa izvršili usklađivanje 366.929 komada proizvoda po propisanim sigurnosnim zahtjevima.

S tržišta BiH je povučen i vraćen od potrošača 7.271 komad proizvoda, od kojih su 4.854 komada uništena. Među 130 neusklađenih proizvoda, 58 modela je bilo nesigurno i predstavljali su ozbiljan rizik za potrošače, navodi se u priopćenju Vijeća ministara.

Više od polovine rizičnih proizvoda bile su igračke i električna oprema, a najviše ovakvih proizvoda potiče iz NR Kine.

Kopirati
Drag cursor here to close