Početak godine

Najgori start Wall Streeta u povijesti

Gospodarstvo / Flash | 08. 01. 2016. u 06:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog oštrog pada cijena kineskih dionica i potonuća cijena nafte na najniže razine u 12 godina, na Wall Streetu su S&P 500 i Dow Jones snažno pali i u četvrtak, pa su u novu godinu ušli s najslabijom izvedbom u povijesti.

Dow Jones potonuo je jučer 392 boda, ili 2,32 posto, na 16.514 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 2,37 posto, na 1.943 boda, a Nasdaq indeks 3,03 posto, na 4.689 bodova.

Pad cijena dionica u svih 10 sektora S&P 500 indeksa posljedica je strahovanja ulagača da je situacija u kineskom gospodarstvu lošija nego što se mislilo.

Jučer je kineska središnja banka odredila tečaj juana prema dolaru 0,5 posto ispod razine od prethodnog dana i najniže od ožujka 2011. godine. To je najveća dnevna devalvacija juana od kolovoza prošle godine, kada je središnja banka dopustila pad njegova tečaja za 2 posto.

Taj potez središnje banke izazvao je strahovanja od novog vala devalvacije valuta ostalih zemalja u regiji kako bi njihovi proizvodi ostali konkurentni u odnosu na kineske, prenosi Hina.

To je izazvalo paniku na burzi u Šangaju, pa je jučer trgovanje automatski prekinuto, već drugi puta ovoga tjedna, jer su cijene dionica potonule više od 7 posto.

Uz to, cijena nafte na američkom tržištu zaronila je na najnižu razinu u 12 godina, dok je cijena bakra skliznula najniže od 2009. godine, zbog čega su se pod pritiskom našle dionice u energetskom i rudarskom sektoru.

"Ulagači vide slabost Kine i tamošnjeg tržišta dionica, pa zaključuju da bi to moglo loše utjecati i na američke korporacije", kaže Robert Pavlik, strateg u tvrtki Boston Private Wealth.

U prva četiri radna dana ove godine Dow Jones izgubio je 5,2 posto, pa je ovo njegov najslabiji početak godine od 1928., od kada sadrži 30 dionica. S&P 500 potonuo je istodobno 4,9 posto.

"Kada tržište slabo uđe u godinu, ulagači postaju sumnjičavi. Gospodarstvo se ne kreće baš najbolje, izgledi su u najboljem slučaju skromni, pa ulagači ne žele duže čekati. A Kina je pridonijela nesigurnosti", kaže Pavlik.

Ugledni investitor George Soros istaknuo je jučer u govoru na ekonomskom forumu u Šri Lanki sličnosti između sadašnje situacije i financijske krize 2008. godine. Kazao je da su globalna tržišta suočena s krizom i da bi ulagači trebali biti vrlo oprezni.

Na zabrinutost ulagača ukazuje skok VIX indeksa 'straha' Čikaške burze opcija za 21 posto, na 24,99 bodova, najvišu razinu od kraja rujna. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

Na povlačenje ulagača s tržišta ukazuje, pak, povećan obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 9,9 milijardi dionica, dok je prosječan dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 7,2 milijarde.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,96 posto, na 5.954 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,29 posto, na 9.979 bodova, a pariški CAC 1,72 posto, na 4.403 boda, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close