Sarajevo

Nagrađeni super šampioni biznisa, najuspješniji menadžeri i kompanije

Gospodarstvo / Flash | 07. 07. 2016. u 19:28 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Organizacijskog odbora izbora najmenadžera jugoistočne i srednje Europe za 2016. godinu Pane Škrbić istaknuo je da je ova nagrada izrasla u globalni brend u regiji te da se dodjeljuje isključivo za uspjeh, bez obzira na to kojoj nacionalnosti netko pripadao.

To je izjavio povodom svečanosti proglašenja najboljih u biznisu iz regije jugoistočne i srednje Europe te dodjele 34. najveće menadžerske nagrade "Europski najmenadžer godine", večeras u Gradskoj vijećnici u Sarajevu.

Kako je rekao, dobitnici ovih nagrada su hrabri i sposobni ljudi, koji su ih zaslužili zahvaljujući pozitivnim pomacima koje su napravili. Zbog toga, istaknuo je, biznis je daleko ispred politike.

Na čelu žirija ove godine bio je predsjednik holdinga "Zepter International" iz Varšave Vibor Mulić koji je, obraćajući se dobitnicima priznanja, kazao kako su svojim uspjehom pokazali da se na ovom području može uspješno voditi biznis.

Također, dodao je, pokazali su i to da se najnovijim trendovima u važnim sektorima određenih grana te uberizacijom gospodarskih djelatnosti, koja ruši regionalne ili barijere unutar jedne zemlje, nivelira hendikep ove regije te omogućava uključivanje svakog pojedinca u svjetski biznis.

Između 1.000 nominiranih, žiri je odlučio dodijeliti 22 biznis nagrade najuspješnijim menadžerima iz 14 zemalja Europe te nekoliko specijalnih nagrada pojedincima i kompanijama koji nisu direktno u biznisu, ali potiču ili prave bolji ambijent za njegov razvoj.

Tako je za europskog najministra u regiji proglašen potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Srbije Rasim Ljajić - dobitnik nagrade "Osoba godine" među ministrima, dok je laskavu titulu "Europska osoba godine" ponio šef Misije OSCE-a u BiH veleposlanik Jonathan Moore.

U grupi najuspješnijih menadžera i kompanija, koji su dobili priznanja "Zlatna plaketa" i pozlaćenu kristalnu statuu Steklarna Rogaška, nalaze se predsjednik kompanije "Yumis" iz Niša Milovan Mile Kocić, generalni direktor kompanije "Pivara Tuzla" Fahrudin Salihović te generalni direktor Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu Saša Vlaisavljević.

Super šampioni biznisa, na samom vrhu piramide najmenadžera i najkompanija za 2016. godinu, su tri vodeće kompanije i menadžeri: vlasnik i predsjednik Uprave kompanija "DIV GROUP" Samobor i "Brodosplit" Tomislav Debeljak, zatim generalna direktorica tvrtke ''UNIS GINEX" iz Goražda Munevera Fočo te počasni predsjednik i predsjednik Savjeta direktora kompanije "BK GRUPA DANA HOLDINGS" Bogoljub i Dragomir Karić.

Za najmenadžere desetljeća proglašeni su generalni direktor kompanije "Eles" iz Ljubljane Aleksandar Mervar, zatim Faruk Širbegović, vlasnik istoimene kompanije iz Gračanice, generalni direktor "Valjaonice bakra Sevojno" Milija Božović, kao i vlasnik kompanije i restorana "Brajlović" u Sarajevu Husein Sejo Brajlović.

Između ostalih, dodijeljene su i nagrade za životno djelo, europske najgradonačelnike te nagrade iz oblasti znanosti, kulture, bankarstva, sajmova, sporta i medija, te je nagradu "Najbolji sportaš svih vremena s područja jugoistočne i srednje Europe" žiri jednoglasno dodijelio najtrofejnijem tenisača svih vremena Novaku Đokoviću.

Svečanosti dodjele nagrada prisustvovale su brojne uzvanice iz kulturnog, javnog i političkog života iz BiH i regije, između ostalih, bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić te predstavnici diplomatskog zbora.

Kopirati
Drag cursor here to close