500.000 KM od Vlade FBiH

Nacionalni park ''Una'' među najbitnijim prirodnim i ekonomskim resursima FBiH

Zbog lokacije i sadržaja, Nacionalni park ''Una'' je izuzetno važan za razvoj turizma u Bosni i Hercegovini.
Gospodarstvo / Flash | 25. 06. 2018. u 15:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo potpisala je u ponedjeljak s direktorom JP Nacionalni park ''Una'' Amarildom Mulićem ugovor o redovnom financiranju za 2018. godinu u iznosu od 500.000 KM.

Zbog lokacije i sadržaja, Nacionalni park ''Una'' je izuzetno važan za razvoj turizma u Bosni i Hercegovini. Osim prirodnih ljepota taj prostor ima i kulturno-povijesnu vrijednost jer obiluje bogatim naslijeđem arheoloških nalazišta i povijesnih spomenika, kao i ostacima srednjovjekovnih utvrda i sakralnih objekata različitih vjera i kultura.

Nacionalni park ''Una'' postaje prepoznatljiv od ključnih sudionika u procesu njegovog razvoja, te ga rezultati koje bilježi i cjelokupan turističko-ugostiteljski sektor svrstavaju među najbitnije prirodne i ekonomske resurse tog dijela Federacije BiH.

U 2017. godini ostvareno je 85.000 posjeta, što je 30 posto više u odnosu na godinu ranije. Broj posjeta je svake godine za 30 posto veći u odnosu na prethodnu, što se smatra dobrim pokazateljem rada i funkcioniranja čime je ostvaren i porast vlastitih prihoda.

''Postignuti rezultati ostvareni su uz veliku pomoć i podršku Vlade FBiH i Federalnog ministarstva okoliša i turizma, kao i ostalih domaćih i međunarodnih partnera i prijatelja Nacionalnog parka 'Una','' naglasio je Mulić.

Federalna ministrica Đapo istaknula je da, u sljedeće tri godine, Nacionalni park ''Una'' treba biti samoodrživ.

''U svrhu ostvarenja toga cilja, resorno ministarstvo je (iznosom od 100.000 KM iz proračuna za 2017. godinu) financiralo izgradnju vodovoda Ćelije - Štrbački Buk, za realizaciju je nadležan Grad Bihać, a početak radova se očekuje krajem rujna ove godine. U okviru programa unaprijeđenja ukupne turističke ponude, Federalno ministarstvo je financiralo i prošlogodišnju manifestaciju UNA Regata'', kazala je Đapo.

Ministrica je dodala da je Federalna vlada kroz transfer nižim razinama vlasti podržala projekt asfaltiranja pristupnih cesta iznosom od milijun KM, a završetak KfW projekta instalacije sustava za prečišćavanje otpadnih voda sufinancirala je s 500.000 KM.

''Za samoodrživost Nacionalnog parka 'Una' od vitalnog je značaja i puštanje u funkciju dijela ''Unske pruge'' za potrebe organizacije turističkih obilazaka vlakom na relaciji Bihać - Kulen Vakuf i Bihać - Martin Brod, priopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Kopirati
Drag cursor here to close