Cijene u padu

Na veletržnici u Tasovčićima u padu cijene povrća

Gospodarstvo / Flash | 13. 05. 2017. u 07:21 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slika s veletržnice u Tasovčićima upućuje da bi građani Bosne i Hercegovine uskoro mogli jesti i više uvozne hrane od sadašnjih 75 posto. Mada je polovica svibnja, ponuda domaće robe i dalje je skromna, a pritisak uvozne robe sve veći. Uz ostalo novinari su primijetili rajčice iz Albanije u ukusno uređenoj kartonskoj ambalaži čija je cijena 1,5 do 1,7 marama. Domaćih rajčica još nema, a kada stignu dočekat će ih ne više Talijanska, Španjolska, Grčka, Turska, nego  vizualno odlična albanska rajčica, piše Radio Čapljina.

U odnosu na konac prošlog tjedna skoro sve vrste provrća promijenile su cijene, na žalost domaćih proizvođača cijene su uglavnom klizile naniže. Od pregleda cijena koncem prošlog tjedna pojeftinili su – mladi krumpiri 90 feniga do marku, stari su i dalje od 30 do 60 feniga, kupus koji se cijeni samo 25 do 30 feniga, raštika koja je 1,3 do 1,5 marku. Cijena brokula se prepolovila, koncem ovoga tjedna iznosila je 1 do 1,5 marku, cijena zelene salate je pala na 40 do 70 feniga, blitve i špinata na 50 do 60 feniga za kilogram. Jeftinije su i prve domaće paprike 2,6 do 3 marke, pa krastavci 85 feniga do marku, zatim tikvice 1,2 do 1,3 marke, a jeftiniji je i luk. Crveni luk se cijeni od 90 feniga do marku, bijeli je 3 do 3,5 marke, dok je zeleni luk tzv. pera 1,5 do 1,7 maraka za kilogram.

Uz seriju pojeftinjenja zabilježen je i porast cijena četiri artikla, skuplji su karfiol 1,3 do 1,6 maraka, pa kelj marku do 1,2 marke, zatim prasa 90 feniga do 1,2 marke, te cikla koja je 1 do 1,1 maraka. Svega nekoliko proizvoda zadržalo je cijenu u odnosu na konac prošlog tjedna, a to su peršin koji se cijeni od 2,5 do 4 marke, zatim list celera 3 marke za kilogram i mrkva 1 do 1,2 marke.

Voće, od konca prošlog tjedna bilježimo dva poskupljenja, jabuka čija je nova cijena 1,1 do 1,6 maraka, te jagoda koje su od 3 do 3,5 marke. Dojam je da cijene jabuka i jagoda rastu kao posljedica kasnog mraza, koji je nanio ozbiljne štete nasadima tih voćnih kultura. Trešnje su jeftinije 2 do 2,5 marke, jezgra oraha ostala je na standardnih 14 do 17 maraka za kilogram. Još uvijek ima i kuka, ali ovo definitivno nije njihova godina, vezica se cijeni 1 do 1,5 marku. Sve navedene cijene su na veliko.

Kao i obično petkom ispred veletržnice u Tasovčićima, pravo obilje, a najbogatija ponuda presadnica povrća i cvijeća.

Kopirati
Drag cursor here to close