Šarović

Na tursko tržište izvezeno mesa u vrijednosti oko 70 milijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 29. 12. 2016. u 15:24 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za samo šest mjeseci ove godine iz BiH u Republiku Tursku izvezeno je 6.100 tona iskoštenog mesa,odnosno u bruto iznosu 14.000 tona i ostvareni su značajni bernefiti kako za stočarski sektor, tako i za neke druge institucije, službe, industriju mesa, prerađivački i uslužni sektor - izjavio je danas u Sarajevu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Naveo je da je u utorak završen aranžman u vezi sa izvozom mesa u Tursku za 2016. godinu, te da je od ukupne količine dvije trećine izvezenog mesa porijeklom iz Republike Srpske, a jedna trećina sa teritorija Federacije BiH i taj je izvoz najviše ostvaren sa područja Semberije, Posavine i prostora Gradiške, odnosno Kozarske Dubice.

''Ovaj aranžman je za razliku od 2015. prošao bez bilo kakvih incidenata ili zloupotreba koje su bile tijekom 2015., što je znak da je sustav unaprijeđen i da je poboljšan u odnosu na predhodnu godini kada smo došli u priliku da izgubimo ovaj značajan izvozni posao za BiH. Ukupni novčani aranžman u vezi izvoza mesa u Republiku Tursku iznosi gotovo 70 milijuna KM'', istaknuo je Šarović.

Dodao je da je prije nekoliko dana boravio u Turskoj i da su izvršili odgovarajuće pripreme za novi posao u 2017. godini koji će biti u potpunosti izvjestan najmanje u ovoj, a vjerovatno i u nešto većoj količini nego što je to bilo u 2016.Po njegovim riječima, o tome je postignuta puna saglasnost sa resornim ministrima u Vladi Republike Turske. Šarović je kazao da se očekuje novi tender, vjerovatno, u drugoj polovini siječnja 2017., dakle nekoliko mjeseci prije nego što je to bilo u aranžmanu za 2016. godinu.

''Ovaj put smo imali jednog isporučitelja, aranžman se vodio preko aerodroma Tuzla, a moguće u 2017. godini da bude drugačiji način transporta mesa u Tursku, ali to zavisi od Europske komisije ukoliko bude BiH dozvolila prevoz drumskim putem'', naveo je Šarović.

Naglasio je da je sva isporučena količina bh. porijekla u skadu sa dogovorom sa turskom Vladom.

''U završnoj su fazi pregovori sa turskom stranom u vezi sa izmjenom i dopunom Sporazuma o slobodnoj trgovini u kojem predviđamo i mogućnost da kvota za izvoz mesa u Tursku bude stalna, a ne godišnja na osnovu jednostrane odluke turske Vlade, što će biti značajno unapređenje i sigurnost stočarskom sektoru u BiH da može dugoročno da planira ovaj važan posao'', dodao je Šarović.

Kopirati
Drag cursor here to close