Tužiteljstvo BiH

Na Sudu BiH da potvrdi optužnicu u predmetu Bobar banke

Gospodarstvo / Flash | 28. 09. 2016. u 10:39 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH priopćilo je danas da će optužnica u predmetu "Bobar banke" uskoro biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH BiH te da je ona rezultat dugotrajne i temeljite istrage u jednom od najvećih predmeta financijskog kriminala u BiH.

Nakon intenzivne istrage, koja je trajala oko 18 mjeseci, više stotina prikupljenih dokaza, provedenih vještačenja i saslušanja više desetina svjedoka, optužnica se odnosi na zloupotrebe u poslovanju Bobar banke, kojima je prouzročena izravna šteta od približno 130 milijuna KM, za koje su oštećene institucije BiH i entiteta, poduzeća i građani.

Iz Tužiteljstva navode da optužnica obuhvaća veći broj fizičkih osoba koje se terete da su organizirano djelujući počinile kaznena djela zloupotreba ovlaštenja u gospodarstvu i kaznena djela financijskog kriminala.

''Istragom je utvrđeno, da su putem navedene banke, ciljano plasirani krediti pravnim osobama-članovima Bobar grupe povezanih osoba, s nikakvim ili minimalnim instrumentima osiguranja, što je dovelo do nemogućnosti naplate kredita i propasti navedene banke, uslijed čega su pojedinci kojima su davani krediti, stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosu od približno 125 milijuna KM, a propali su i izgubljeni depoziti mnogih institucija države i entiteta, sredstva općina i javnih poduzeća, kao i depoziti građana'', ističe Tužiteljstvo BiH.

Podsjeća da je 20. srpnja ove godine, u suradnji sa SIPA-om a na prijedlog tužiteljstva, Sud BiH blokirao cjelokupnu osobnu imovinu osumnjičenih u ovom predmetu.

Predmet Bobar banka, navode u Tužiteljstvo BiH, najsloženiji je predmet financijskog kriminala u postdaytonskoj Bosni i Hercegovini i predstavlja odlučan korak tužiteljstva i agencija za provođenje zakona, u borbi protiv nezakonitog trošenja javnih sredstava i protuzakonitog bogaćenja pojedinaca.

U optužnici se predlaže saslušanje više od 100 svjedoka optužbe, a priloženo je više stotina materijalnih dokaza, kao i opsežna stručna vještačenja.

Tužiteljstva BiH nastavlja borbu protiv financijskog kriminala i pranja novca, s ciljem zaštite bankarskog sustav te platnog i financijskog sustava Bosne i Hercegovine i financijske sigurnosti bh. građana.

Predmet Bobar banka je povezan i s drugim predmetima koji će imati posljedice u BiH i šire, a na kojima Tužiteljstvo BiH radi.

''Nastavljamo borbu protiv financijskog kriminala i korupcije i naglašavamo da nas u toj borbi ništa ne može zaustaviti'', poručuju iz Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close