Oglasi

Na prodaju deseci hotela, motela i restorana širom BiH

Cijene ovise od brojnih faktora - od lokacije do kvaliteta i veličine samog objekta. Na desetine ih je u ponudi te su, uglavnom, oglašeni u proteklih nekoliko tjedana, a većina ih se nalazi u Sarajevu i Banja Luci.
Gospodarstvo / Flash | 25. 01. 2021. u 08:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oglasi u BiH puni su hotela, motela, restorana, picerija i sličnih ugostiteljsko-turističkih objekata koji su ponuđeni na prodaju i traže nove vlasnike, od kojih je za neke potrebno izdvojiti i milijuna.

Cijene ovise od brojnih faktora - od lokacije do kvaliteta i veličine samog objekta. Na desetine ih je u ponudi te su, uglavnom, oglašeni u proteklih nekoliko tjedana, a većina ih se nalazi u Sarajevu i Banja Luci.

Recimo, kako je navedeno u oglasu, moguće je kupiti hotel "Hayat" u naselju Kovači, u Sarajevu, koji košta 4,5 milijuna KM, a ukupna korisna površina iznosi 2.000 kvadratnih metara.

Za hotel "Alem" u Novom Sarajevu, površine  2.160 kvadrata, potrebno je izdvojiti 2,9 milijuna KM, a u Starom gradu, također u Sarajevu, na prodaju je i moderno uređen stambeno-poslovni objekt, koji je, kako se navodi, upotrebljavan kao hotel, za koji trgovci ističu da košta dva milijuna KM.

U drugim gradovima cijene su niže, pa je tako na prodaju jedan objekt i u bijeljinskom naselju Janja, gdje hotel s restoranom košta 804.200 maraka.

Bogata je ponuda i motela putem oglasa. Na prodaju je motel "Konak" u mjestu Ljubina, općina Ilijaš, a od potencijalnih kupaca je zatražen 1,1 milijuna KM.

Moguće je kupiti i motel s 32 sobe pored Neretve u Konjicu, izgrađen sedamdesetih godina prošlog vijeka, a cijena mu je 2,45 ,milijuna KM.

U ponudi je i motel "Nana" u Banja Luci, izgrađen 1987, a renoviran 2003. godine, s tim da je cijena, kako se navodi, po dogovoru.

U Banja Luci je moguće kupiti i nekoliko restorana, uključujući i Rafting centar "Kanjon" - restoran "Pastir", uz obalu Vrbasa, uz kojeg je navedena cijena od 1,8 milijuna maraka.

U gradu na Vrbasu u ponudi je i restoran "Alas", a cijena je, prema oglasu, 650.000 maraka.

Vlasnici ovih objekata ne navode razloge zbog kojih su se odlučili da ih unovče, ali postoje tvrdnje da je dobar dio njih na dobošu zbog otežanog poslovanja izazvanog pandemijom virusa korona.

"Ovo je katastrofa. Niko ne može ni pretpostaviti koliko će ovo trajati. Godina čitava je izgubljena što se tiče hotelijerstva i ugostiteljstva u BiH. Razlog za masovnu prodaju takvih objekata je vrlo jednostavan - ljudi su se iscrpili financijski i ne vide perspektivu u skorije vrijeme", rekao je za "Nezavisne" Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH.

Sličnog je mišljenja i Dalibor Šajić, predsjednik Udruženja poslodavaca ugostitelja i turizma Republike Srpske (HoReCa).

On ističe da se neki od ovakvih objekata u Banja Luci prodaju već godinama, ali, uopćeno gledano, masovna prodaja takvih lokala širom BiH može se tumačiti otežanim poslovanjem.

"Jedan od razloga je i prezasićeno tržište. Hotela možda i nema previše, ali kafića i restorana ima. S druge strane, ova kriza je izazvala ogromne padove. Hoteli su 2020. godine radili sa 10 posto kapaciteta. Restorani su također bilježili ogroman pad prometa. Najlakše su ovu situaciju podnijeli manji kafići, koji imaju dva-tri radnika, od kojih je jedan gazda", rekao je Šajić za "Nezavisne".

Kopirati
Drag cursor here to close