Otvoreno pismo

Na natječajima za posao sam uvijek druga jer nemam zvučno prezime

Gospodarstvo / Flash | 15. 06. 2016. u 06:47 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na mjesto pedagoga u osnovnoj školi ''Aleksa Šantić'' u Banja Luci konkurirala je i Zorica Sejmanović.

Ona je odlučila u otvorenom pismu zatražiti objašnjenje zašto je uvijek na natječajima druga i kako uvijek netko dobije bolje ocjene na testu, iako ima prosjek ocjena na studiranju od 9.57.

Otvoreno pismo ATV je prenio bez izmjena:
——————————————————–
JA SAM „DRUGA“

Dragi profesori, asistenti, moje buduće kolege i njihovi roditelji, ljudi sa fakulteta, direktori osnovnih Iisrednjih škola u RS i Vi iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.
Ja sam Zorica Sejmanović. Diplomirani pedagog. Druga. Uvijek druga.

Drugi u našem društvu definitivno znači biti najbolji po svakom osnovu, ali nemate nikoga da pozove telefonom za Vas ili da pošalje buket nekog uvoznog cvijeća sa ceduljicom.

Ja sam ona što je u srpnju očistila prvu godinu, pa tako nizala i svaku sljedeću u roku. Ja sam ona koju je ste Vi iz Ministarstva stipendirali tijekom studija, u kategoriji uspješnih studenata. Ja sam ona kojoj ste do sada 36 puta na kraju ispita rekli da je ''izuzetno- odlična'' i u indeks upisali 10. Prosjek ocjena 9.57. Ja sam ona koja tijekom svog četverogodišnjeg studiranja NIKADA nije pala ni na jednom ispitu!

Ja sam ona koje je na rang listi prilikom upisa na fakultet bila 3. I sve četiri godine studiranja bila na proračunu.

Ja sam ona koje je uvijek govorila javno svoje mišljenje, tako je i danas.

Ja jedino NISAM netko tko ima zvučno prezime.

Nakon fakulteta su neki drugi procjenjivali i ocjenjivali moje kompetencije. Evo upravo danas sam dobila jednu u nizu takvu procjenu. Ova me je pogodila nešto više nego ostale. Valjda zato što ste mi Vi tijekom cijelog studiranja govorili da sam kvalitetna i perspektivna. Po ne znam koji put mi kažu da se nisam dobro pokazala na intervjuu te me iz tog razloga stavljaju na drugo mjesto i primaju ''bolju''.

Pozivam Ministra prosvjete i kulture i sve nadležne i kompetentne ljude da mi daju odgovore na sljedeća pitanja. Situacija je sljedeća:

Natječaj koji je objavljen u „Glasu Srpske“ 25. svibnja 2016. za popunu radnog mjesta pedagog u JU Osnovna škola Aleksa Šatić u Banja Luci, jasno je glasio da se u radni odnos prima pedagog-pripravnik. Na testiranju i anketiranju su se pojavili kandidati koji imaju položen stručni ispit za rad u vaspitno- obrazovnom procesu. Želim da mi objasnite kako je moguće da ti kandidirati budu prisutni na testiranju i anketiranju? Na osnovu kojih kriterija? Iznad kojih pravila, ako je Zakonom o radu definirano da je pripravnik svaka osoba koja prvi put zasniva radni odnos u struci?

Zatim, sumnjam u regularnost Vašeg testiranja i bodovanja mog testa. Želim da mi objasnite zašto sam na svako pitanje dobila minimalan broj bodova. Smatram da sam test uradila kvalitetno i da sam oštećena pri bodovanju. Znate li vi da se literatura koju sam ja pročitala mjeri desetinama kg i mjeri metrima? Kako mi možete reći da nisam pisala definicije vama omiljenog autora? Kako se možete braniti šutnjom i prebacivati odgovornost sa jednih na druge?
Također, pitam zašto se u komisiji za bodovanje kandidata nije našao netko od stručnih suradnika u školi? Da li je moguća subjektivna procjena samo od tri profesora razredne nastave?

Na intervju sam dobila samo 3 boda. Želim da mi obrazložite zbog čega? Koji su to kriteriji subjektivne procjene kandidata? Da li sam previše „treptala očima“?!? Također, svim kandidatima ste postavljali ista pitanja koja su stavovi i mišljenja (prvo pitanje je da kandidat predstavi sebe; drugo: da kaže koje su to osobine koje bi trebao da ima svaki dobar pedagog; i treće: što sam ja to tijekom studiranja najviše naučila, što bih istakla?). Gdje sam ja to pogriješila u svojim odgovorima? Nemate pravo, jednom pripravniku bez dana radnog iskustva, a pri tome ste samo djelomično zapisali moje odgovore (prigovor!) na neki papirić, kao zamjerku staviti da sam previše „knjiški“ odgovarala. Pa kako drugačije da odgovaram, ja sam PRIPRAVNIK, jučer izašla iz školskih klupa. Zar može iz mene da progovara iskustvo?

Kako je moguće da jedan student sa prosjekom ocjena 9,57 koji je 36 puta od strane svojih profesora sa ocijenjen ocjenom odličan-izuzetan (10) dobije samo 3 boda na intervju? Kako je moguće da isti taj student tako ''loše'' uradi test?

Tko je nadležan i kompetentan da imenuje komisiju za izbor kandidata koja je ''oborila'' ocjene 36 prof. dr. Filozofskog fakulteta u Banja Luci.

Kako je moguće da se u radni odnos primi netko tko se nalazi na evidenciji zavoda za zapošljavanje kraće od mene.

Kako, kako, kako…. koliko i radi koga još ovo treba da traje pitam Vas sve zajedno?
Meni nije dosadilo tražiti priliku da pokažem koliko vrijedim. Mislim da nikad ni neće. Ne bojte se za mene, ovakvi kao ja ne odustaju! Znate da sam ja dovoljno sposobna, da u životu sigurno neću propasti. A Vama želim da bar jednom u životu budete drugi jer samo tad ćemo govoriti istim jezikom!

Vaša DRUGA

Zorica Sejmanović

Kopirati
Drag cursor here to close