Cappelli

Na more u Hrvatsku idemo u srpnju?

Jedini uvjet je da se poštuju mjere predostrožnosti i održavanje fizičke distance. O protokolu prelaska granice još nije odlučeno.
Gospodarstvo / Flash | 07. 05. 2020. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Neozbiljno je od mene kazati bilo koji datum, ali ja se nadam da ćemo do srpnja otvoriti granicu sa svim zemljama u okruženju. Da do završetka škola, do početka srpnja osiguramo dolazak turista naravno uz poštivanje protokola i pravila'', rekao je za BHRT ministar turizma Republike Hrvatske Gari Cappelli.

Kako je pojasnio, neće biti nikakvih posebnih protokola, kako na plažama, gdje neće biti boksova, niti pleksiglasa, tako ni u smještajnim objektima. Jedini uvjet je da se poštuju mjere predostrožnosti i održavanje fizičke distance. O protokolu prelaska granice još nije odlučeno.

Na pitanje hoće li građani Bosne i Hercegovine moći računatai na odmor u Hrvatskoj, hrvatski je ministar odgovorio potvrdno.

''Naravno da hoće. Uvijek su nam dobrodošli. Mi smo ipak susjedski narod, i mislim da na taj način očekujemo i dalje kvalitetnu i dobru suradnju. Mislim da se i ovoga ljeta, uz sve predradnje koje ćemo uraditi: protokola, graničnih prelaza, načina prelaska granica i sve to ćemo pripremiti do kraja svibnja'', rekao je.

Cappelli je dodao kako je održan sastanak ministara turizma na nivou cijele Europske unije putem videolinka.

''Tražili smo odgovore na nekoliko pitanja i jedno od najbitnijih bilo je protokol ponašanja prilokom prelaska granica u EU. a taj sličan protokol bio bi i za druge zemlje koje graniče sa zemljama EU, posebno za zemlje koje graniče s Hrvatskom. Dali smo sebi rok do tri tjedna da nađemo zajednički jezik na razini cijele EU, da donesem zajednički protokol kako bi na isti način prelazili granice unutar EU, a naravno neke zemlje koje su teže pogođene one će na bilateralnim nivoima dogovarati međusobni prelaz, jer neki će se otvarati i ranije. Ja računam da bi mi mogli već prvi tjedan šestog mjeseca vjerojatno otvoriti granicu sa Slovenijom, a možda i nekim drugim zemljama. Uglavnom prvi tjedan lipnja je planiran za otvaranje granica prema nekim zemljama ako stanje s pandemijom bude ovako povoljno kao danas.

Kaže kako neće ništa posebno biti ''osim onih mjera socijalne distance od dva metra, tako će biti i za plaže, nikakvi boksovi, nikakvi pleksiglasi, nikakve barijere na plaži''.

''Detalji oko restorana i kafića kao što sam rekao udaljenost dva metra. Dezinfekcija, pranje ruku. U restoranima će zajedno moći sjediti bez distance ljudi koji su došli zajedno na more, obitelji. Ako ih je četvero, petero svi će moći biti u restoranima zajedno jer oni borave zajedno i u apartmani i doputovali su zajedno'', rekao je za BHRT Cappelli.

 

Kopirati
Drag cursor here to close