Jeftino?

Na listi najjeftinijih zemalja za život BiH na 11. mjestu

Gospodarstvo / Flash | 22. 05. 2017. u 15:09 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki magazin Time je objavio listu od 50 najjeftinijih zemalja na svijetu za život. Prvih deset zemalja na listi najjeftinijih zemalja za život su Južna Afrika, Indija, Kosovo, Saudijska Arabija, Kazahstan, Zambija, Oman, Paragvaj, Češka i Makedonija.

Parametri za sastavljanje liste su: indeks lokalne kupovne moći, cijena zakupa nekretnina, cijena namirnica i indeks potrošačkih cijena.Usporedbe u rezultatima su vršene sa standardom života i cijenama u New Yorku, piše poslovnisvijet.ba.

Prema ovim parametrima, najjeftinija zemlja za životu u regiji je Bosna i Hercegovina, koja je zauzela 11. mjesto. Kako piše Time, BiH posjeduje pristojnu kupovnu moć, nisku cijenu zakupa nekretnina, namirnica i indeksa potrošačkih cijena. Kao primjer navodi se Sarajevo gdje su ukupni mjesečni troškovi najma i ostalih troškova između 550 i 650 eura.

Na ovoj listi Srbija je zauzela 18. mjesto. U odnosu na ostalih 49 zemalja, cijena zakupa nekretnina je treća najniža, s prosječnom cijenom zakupa jednosobnog stana od oko 155 eura u Novom Sadu, navodi se u tekstu i dodaje da su cijene namirnica (za 73,2 posto jeftinije nego u New Yorku) i indeks potrošačkih cijena (66,8 posto jeftiniji) niski, ali i kupovna moć (za 52,4 posto niža) stanovništva.

Crna Gora, koja je zauzela 26. mjesto, ističe se po niskim cijenama namirnica, dok im je kupovna moć negdje na sredini liste najjeftinijih zemalja za život. U usporedbi s New Yorkom, kupovna moć je niža za 44,6 posto, zakup jeftiniji za 88,8 posto, namirnice za 68,9 posto, dok je indeks potrošačkih cijena niži za 61 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close