Dubravko Kovačević

Na Kupresu bruceloza prenesena sa životinje na čovjeka

Važno je naglasiti kako je bruceloza iznimno kompleksan problem koji zahtijeva dugogodišnju borbu i maksimalni doprinos svih sudionika u lancu - farmera, veterinara, nadležnih tijela, samih građana.
Gospodarstvo / Flash | 07. 01. 2018. u 11:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Upozorenje kako epizotiološka situacija u HBŽ-u nije dobra, upućeno ovih dana iz Udruge veterinara HBŽ-a, otvorilo je Pandorinu kutiju.

Reakcije su se kretale od onih “što se oni prave sad pametni, situacija nije lošija nego što je uobičajeno”, drugi su se pitali s kojom svrhom je kao takva odaslana u javnost, a treći su negirali pojavu bruceloze i Q-groznice u HBŽ-u.

Među ove posljednje ubrajamo i Centar za kontrolu zdravlja životinja, čiji je šef prof. dr. Hajrudin Beširović za FTV kazao kako “u Sarajevo nisu stigli nikakvi uzorci, a morali su stići ako zaraza postoji”.

Kaže kako je kontaktirao Veterinarski zavod u Bihaću, ali i županijsku inspektoricu za veterinarstvo u Livnu, koji su suglasno demantirali informacije o pojavi bruceloze.

Nadalje je istaknuto kako od 2009. Ured za veterinarstvo BiH provodi program cijepljenja malih preživača protiv bruceloze te da je od tada epizotiološka situacija, kada je u pitanju bruceloza, u BiH znatno poboljšana:

''Prema informacijama Ureda za veterinarstvo BiH, u HBŽ-u u proteklih nekoliko godina nije bilo većeg odstupanja po broju zaraženih ovom bolešću. Također, važno je naglasiti kako je bruceloza iznimno kompleksan problem koji zahtijeva dugogodišnju borbu i maksimalni doprinos svih sudionika u lancu - farmera, veterinara, nadležnih tijela, samih građana. - Točno je da je riječ o kompleksnoj i dugotrajnoj borbi, no također stoji i činjenica da su stvarni brojevi o oboljelim životinjama i nekoliko puta veći od službeno prijavljenih'', ustvrdio je u razgovoru za Večernji list ravnatelj Uprave za inspekcijske poslove HBŽ-a Dubravko Kovačević te dao pregled evidentiranih slučajeva.


Kopirati
Drag cursor here to close