Slovenija

Mraz u Sloveniji napravio višemilijunsku štetu

Gospodarstvo / Flash | 25. 04. 2017. u 12:51 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Niske noćne temperature ispod ništice, koje su vladale u danima krajem prošlog tjedna u Sloveniji, izazvale su štete u poljoprivredi od više desetaka milijuna eura, procjene su u susjednoj državi.

Poljoprivredno-prehrambena sekcija na slovenskoj Gospodarskoj komori procjenjuje da je na poljima s nekim usjevima i u voćnjacima stradalo 90 posto potencijalnog uroda, a samo u voćarstvu šteta se mjeri na iznos od 50 do 60 milijuna eura. Predsjednik strukovne udruge voćarskih zadruga Robert Veberič kazao je na konferenciji za novinare da će domaćeg voća ove godine biti prilično malo pa će ga Slovenija, koja je inače izvoznica, morati uvoziti.

Velike štete nastale su i u vinogradima sjeveroistočnim krajevima zemlje, te u povrtnjacima na otvorenom uz slovensku obalu, dok pčelari tvrde da su također pretrpjeli velike štete jer je mraz uništio cvijet bagrema (akacije), što je slovenskim pčelama glavna paša.

Ministar poljoprivrede Dejan Židan izjavio je da štetu tek treba točno utvrditi, ali da su agronomi i stručne službe pravodobno upozorile voćare i druge koji su već lani zbog niskih temperatura pretrpjeli velike štete, te im predložile tehnološke mjere za zaštitu biljaka, a dosta je proizvođača koji već nekoliko godina svoje usjeve osiguraju zaštitnim mrežama i na druge načine ili svoje usjeve od mraza osiguraju kod osiguravajućih društava.

Slovenija je još lani takvim proizvođačima osigurala subvencioniranje premije osiguranja, istaknuo je slovenski ministar poljoprivrede.

Kopirati
Drag cursor here to close