Ništa od inicijative

Propao dogovor: Deponija ostaje u blokadi!

Mostarsko smeće treba pomoć viših razina vlasti
Gospodarstvo / Flash | 17. 06. 2019. u 16:48 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

J.P. Deponija d.o.o ostaje u blokadi, građani ne žele pristati na  inicijativu Grada Mostara prema višim razinama vlasti, prvenstveno Vladi FBiH, da se pronađe druga lokacija za deponiranje krupnog otpada i izgradnju nove regionalne deponije na području Grada Mostara.

Inicijativu je predstavio mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić na konferenciji za medije, nakon sastanka s predstavnicima građanske inicijative ''Jer nas se tiče''.

''Razmatrali smo ponovno sve zahtjeve, ostala je upitna jedna stvar. Grad je izašao u susret koliko je mogao i poslat ćemo zajedničku inicijativu prema Vladi Federacije da nam pomognu oko ovoga. Sada ćemo nakon sastanka otići do stanovnika koji prosvjeduju na Deponiji da vidimo njihovo mišljenje jer mi nismo njihovi predstavnci niti ćemo išta potvrditi bez dogovora s njima'', rekao je Omer Hujdur iz inicijative građana Jer nas se tiče.

Bešlić je dodao kako je Grad Mostar svjestan situacije te da im je želja da suradnjom s lokalnim stanovništvom nađu zajedničko rješenje.

''Načelno smo se na sastanku dogovorili, ako lokalno stanovništvo pristane, da će biti potpisan dokument koji smo usuglasili, a to je da već danas pokrećemo inicjativu prema višim razinama vasti konkretno prema Vladi Federacije, oko traženja druge lokacije za deponiranja krupnog otpada. Inicijativa je napravljena, papir je spreman i vjerujem da ćemo zajedničkom suradnjom naići na razumijevanje više razine vlasti i da će se ovaj problem početi rješavanti na način kako to lokalno stanovništvo očekuje; da se počne tražiti nova lokacija za izgradnju nove deponije u gradu Mostaru'', kazao je Bešlić nakon sastanka.

Skupina mještana sjevernog dijela Mostara okupljena oko neformalne grupe građana "Jer nas se tiče" blokirala je mostarsko gradsko odlagalište otpada "Uborak", a ključni razlog zbog kojeg do sada nije postignut dogovor o deblokadi deponije je taj što građani nisu dobili obećanje od gradske vlasti da će deponija u narednih godinu dana biti zatvorena i premještena na neku drugu lokaciju, a to Grad ni na današnjem sastanku nije ponudio.  

 Inače, na sastanku s predstavnicima gradske vlasti, koji je održan u petak, dogovoreno je da se na deponiju ne odlaže "sumnjiv otpad", otpad animalnog i medicinskog porijekla, kao i da se komunalni otpad mora odlagati na propisan način.

 Također je rečeno da Grad Mostar ima spremne i projekte za izgradnju pročistača ocjednih voda s deponije, što je također bio jedan od zahtjeva građana, te da će preko nadležnih institucija nastojati aplicirati za dobivanje sredstava kako bi se takav pročistač izgradio.

 Dogovoreno je i da se urade sva relevantna mjerenja i analize stanja okoliša na deponiji te da se ti rezultati dostave javnosti.

 Od početka blokade gradske deponije mostarska komunalna poduzeća ne odvoze otpad pa su kontejneri u cijelom gradu pretrpani smećem već osam dana, te gradu prijeti ekološka katastrofa.

Kopirati
Drag cursor here to close