podrška

Mostarskim Romima uručeni ključevi novih stanova

Gospodarstvo / Flash | 24. 11. 2016. u 11:00 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uručenje ključeva za šest stambenih jedinica pripadnicima romske nacionalnosti upriličeno je u četvrtak u Gradskoj vijećnici Mostara, u sklopu projekta "Stambeno zbrinjavanje Roma u Gradu Mostaru – III faza".

Projekt izgradnje šest stambenih jedinica na lokalitetu Bišće polje realizirao je Caritas Švicarske, u vrijednosti 323.000 maraka, a financiran je sredstvima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice (180.000 maraka), grada Mostara (67.000 maraka) i Vlade Lihtenštajna (76.000 maraka).

Po riječima gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića, današnjim uručenjem ključeva za šest obitelji zaokružuje se projekt izgradnje 30 stambenih jedinica, koliko je projektom predviđeno.

''Ovim projektom želimo da se romska zajednica osjeća 'komotno' u gradu Mostaru i da se uključi u civilno društvo'', kazao je Bešlić.

Fuad Imamović u ime Caritasa Švicarske poželio je korisnicima sreću u novim stambenim prostorima, naglasivši kako je ova organizacija otvorena za suradnju s gradom Mostarom u cilju rješavanja i drugih problema romske populacije kao što su obrazovanje i zapošljavanje.

Po popisu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, na području Mostara nastanjeno je 67 obitelji s oko 236 članova domicilne romske populacije.

Stambeno zbrinjavanje Roma u Gradu Mostaru odvija se u sklopu projekta poboljšanja uvjeta života Roma u BiH kao podrška u implementaciji Akcijskog plana o stambenom zbrinjavanju Roma, unutar okvira "Dekade Roma 2005.-2015." koji se realizira u 60 općina.

Korisnici koji su danas dobili ključeve odabrani su javnim natječajem sukladno kriterijima za odabir koje je definiralo Ministarstvo.

U sklopu realiziranja projekta izgradnje 30 stambenih jedinica na lokalitetu Bišće polje realiziran je i projekt "Izgradnja i unapređenje prateće komunalne infrastrukture" u vrijednosti 112.000 maraka koji sadrži ogrjev, vanjsko uređenje naselja, asfaltiranje pristupne ceste i izgradnju oborinske kanalizacije.

Kopirati
Drag cursor here to close