''Zeleni ekonomski razvoj''

Mostarcima predstavljeni učinkoviti načini potrošnje energije

Edukativne brošure i maketa energetski učinkovite kuće, privukli su veliki broj građana s pitanjima kako biti energetski učinkovit ili učinkovitiji za one koji već primjenjuju neke mjere.
Gospodarstvo / Flash | 16. 11. 2019. u 15:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U subotu je u Mostaru održan edukativni događaj za sve posjetioce koji su željeli unaprijediti svoje znanje o energetskoj učinkovitosti, kako u svom domaćinstvu tako i na radnom mjestu. Edukativne brošure i maketa energetski učinkovite kuće, privukli su veliki broj građana s pitanjima kako biti energetski učinkovit ili učinkovitiji za one koji već primjenjuju neke mjere.

Na osnovu poboljšanja mjera energetske učinkovitosti u privatnom i javnom sektoru, Bosna i Hercegovina mogla bi srednjoročno utemeljiti svoj daljnji ekonomski razvoj, kao i kreirati nova radna mjesta, poručuju ispred projekta ''Zeleni ekonomski razvoj''.

Tim stručnjaka projekta ''Zeleni ekonomski razvoj'' ističe da je potrebno krenuti od individualnog angažmana čime se značajno doprinosi kolektivnom boljitku života. Ovakvim pristupom doprinosi se očuvanju okoliša i prirodnih resursa, a istovremeno se ne gubi na kvaliteti života i zdravlja. Jedan od ključnih ciljeva projekta ''Zeleni ekonomski razvoj'' je smanjenje troškova javnih sredstava na potrošnju energije i vode te kreiranje povoljnog ambijenta za ulaganje u infrastrukturne mjere energetske učinkovitosti, uz istovremeno kreiranje ''zelenih radnih mjesta''.

Od 2013. godine, od kada je projekt krenuo s aktivnostima, zabilježene su značajne uštede u javnim proračunima, zabilježeno je značajno smanjenje potrošnje energije i poboljšani su uvjeta rada i boravka za korisnike javnih objekata, na kojima su u proteklom razdoblju implementirane mjere poboljšanja energetske učinkovitosti.

Foto: PR / Građanima Mostara predstavljeni učinkoviti načini potrošnje energije

Praktične savjete imali su priliku saznati svi koji su se našli u tržnom centru u Mostaru, a Vladimir Ivanković kaže da je došao saznati više.

''Ranije sam čuo za energetsku učinkovitost, ali nisam točno znao o čemu se radi. Zapravo, susjedi su govorili kako koriste učinkovitije žarulje pa sam ih i ja nabavio za svoju kuću. Mogu vam reći da sam to osjetio na novčaniku. Bitna nam je svaka ušteda, a sad kako je zima došla odlučili smo se i grijati uz minimalne troškove. Pelet je sada prava stvar za nas''.

Ukoliko niste bili u mogućnosti nazočiti ovom događaju, više informacija i savjeta također možete pronaći na web stranici projekta www.ged.ba.

Nakon Mostara edukativni događaji bit će održan za stanovnike Zenice.

Projekat ''Zeleni ekonomski razvoj'' u BiH implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), uz financijsku podršku Vlade Švedske, u suradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Fondom za zaštitu okoliša FBiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, županijskim ministarstvima, jedinicama lokalne samouprave te drugim partnerima, priopćeno je iz agencije Via Media.

Kopirati
Drag cursor here to close