Od rada se može živjeti

Mostarci kao primjer: Branitelji na neperspektivnoj vojnoj imovini napravili ranč

Gospodarstvo / Flash | 07. 06. 2016. u 06:33 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da braniteljska populacija može biti snaga ali i poticaj u društvu dokazuje Braniteljska poljoprivredna zadruga Maslina.

Na neperspektivnoj vojnoj imovini, koja je zapuštena od 90-ih, članovi zadruge su napravili malo gospodarstvo.

''Mi smo prva ovakva registrirana braniteljska zadruga u Federaciji. Zadruga broji šest članova, a naš direktor je Alenko Dugandžić. Od Federacije smo dobili neperspektivnu vojnu imovinu koja je bila srušena, zapaljena, zemlja nije bila rađena gotovo 40 godina, u roku od pola godine sve smo sredili doveli u red i napravili ranč'', priča za Bljesak.info Mario Soldo, član zadruge i pokretač ove inicijative, dodajući kako je dolazila i Federalna komisija koja je ostala oduševljena s onim što su napravili branitelji.

Zadruga je na zemljištu posadila 800 trešanja, 300 šipaka, u suradnji s mještanima Jasenice posađeno je oko 100 tisuća sadnica smilja, te je nabavljeno oko 300 koka 'Hrvatica', a svoju ponudu i rad namjeravaju proširivati.

''Smilje smo sami radili, posijali, pikirali, posadili u zemlju i kvaliteta se već vidi. Naše smilje nije tretirano nikakvim umjetnim đubrivima, nadamo se da će imati vrhunsku kvalitetu. Tražit ćemo i raditi stroge kontrole smilja, kako bi kvaliteta bila dokazano provjerena. Za prodaju se ne bojimo, iako cijene variraju, smilje nećemo dati pod svaku cijenu'', kaže nam Soldo dodajući kako je zemlja u Jasenici vrhunska za smilje, te je šteta da ovo područje bude po korovom.

Trešnjama je ove godine, kaže Soldo, treća godina te se očekuje urod iduće godine, a već imaju dogovorenu prodaju.

''Pored trešanja, imamo i šipak, a ubacujemo 300 koka Hrvatica, pilići su se već nalegli i imat ćemo domaća jaja. Koke će biti puštene pošto je ograđeno dva duluma i one će biti stalno vani i past će, tako da će vjerujemo i kvaliteta domaćih jaja biti iznimno dobra'', kaže Soldo, navodeći kako imaju u planu ubaciti i ovce što će uraditi vjerojatno iduće godine.

Novac koji će zaraditi od smilja i domaćih proizvoda će ići za zadrugu, kako bi mogli proširivati svoju ponudu.

''Od zarade ćemo za početak kupiti destilator, traktor… Imamo u planu saditi još sto tisuća sadnica smilja na zemlji od mještana koji su nam izašli u susret i ušli s nama u kooperaciju'', kaže Soldo, zahvaljujući mještanima i ministarstvu branitelja na potpori.

''Ima puno posla, ali želimo svima dokazati da se može živjeti od svog rada i da se isplati'', kaže Soldo, dodajući kako im već rade neki branitelji, a kako se posao bude širio tako će biti mjesta i za nova radna mjesta.

Osim rada, ranč zadruge je idealno mjesto za odmor i druženje, te su članovi napravili i konobu za i starinsku sobu za druženje, imaju i vrt s maslinama i fontanom a magarac Šime, kao maskota udruge zabavi i nasmije članove i sve posjetitelje.

Kopirati
Drag cursor here to close