Život u "metropoli"

Mostarci će parking plaćati više nego Bečlije

Stanovnici I. zone Beča će za godišnji parking izdvojiti 120 eura ili 234 KM. Mjesečno je to 10 eura, dok će Mostarci iz I. zone za parking mjesečno platiti 25 KM.
Gospodarstvo / Flash | 02. 09. 2021. u 11:29 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godišnja povlaštena parking karta za stanare u I. zoni u Mostaru iznosi 250 KM što je za gotovo 20 KM više od godišnje parking karte u glavnom gradu Austrije.

Naime, stanovnici I. zone Beča za godišnji parking izdvajaju 120 eura ili 234 KM. Mjesečno je to 10 eura, dok će Mostarci iz I. zone za parking mjesečno platiti 25 KM.

Foto: Parking Managment / Parking u Beču 

Čini se kako su mostarski parkinzi posebni jer su svega nešto jeftiniji od onih u Münchenu čije godišnje 'iznajmljivanje' stoji od 85 do 190 eura u I. zoni.

Konvertirano u KM, građani bi godišnji parking u Münchenu platili oko 371 KM što je više od 120 KM nego u Mostaru.

Primjera radi, godišnji parking u I. zoni Ljubljane građani plaćaju 100 eura uz plaćanje administrativne pristojbe. A, čak i uz pristojbe čini se kako će Mostarci za parking u I. zoni morati izdvojiti više od susjeda im Slovenaca u I. zoni Ljubljane.

Prepisali od Zagreba

Mostar je, čini se, prepisao parking cijene od susjeda iz regije.

Iako s daleko više stanovnika i većim gužvama Zagrepčani s adresom u I. zoni za mjesečnu parking kartu izdvajaju jednako kao i Mostarci. Naime, oni povlaštenu mjesečnu kartu plaćaju 100 kuna.

Sat vremena parkinga u prvoj zoni Beograda iznosi 56 dinara ili 93 pfeninga, dok sat vremena parkinga u mostarskoj elitnoj zoni iznosi 1,50 KM.

Prema cijenama sudeći, I. zona parkinga u Beogradu za nekoliko pfeninga jeftinija je i od II. zone parkinga u Mostaru koja iznosi 1,00 KM.

Foto: Bljesak.info / Bljesak.info / Mostarci će ispaliti: Planira se naplata parkinga u svim kvartovima

Za parking u drugom najvećem gradu Srbije, Novom Sadu, godišnje je potrebno izdvojiti samo 1,560 dinara ili 26 KM.

Tako će Mostarci parking u I. zoni plaćati više od devet puta više nego susjedi im Novosađani.

Mostar nije jedini slučaj

No, Mostarci nisu iznimka. Pa tako Sarajlije koji parkiraju u I. zoni glavnog grada BiH parking plaćaju duplo od Mostaraca. 

Oni koji imaju adresu u I. zoni za parking mjesečno izdvajaju 55 KM, dok oni koji nemaju boravište u I. zoni, a žele mjesečni parking moraju izdvojiti čak 100 KM.

Za parkiranje u II. zoni Sarajlije izdvajaju 35 KM, a ako im je boravište izvan zone čak 60 KM.

Grad Ljubuški, kod kojeg su ranije mostarski dužnosnici išli po "parking-savjete", primjer je 'prihvatljivih' cijena, pa će tako Ljubušaci za povlaštenu mjesečnu parking kartu, s boravištem u zoni naplate, izdvojiti 20 KM.

Umirovljenici, zaposlenici i obrtnici u Ljubuškom mjesečno parkiranje plaćaju 20 KM.

Mostar je napravio iskorak te ponudio svojim umirovljenicima, s najnižom mirovinom, povlaštene godišnje parking karte od 50 KM.

Cjenovno u Europi 

Mostarski parkinzi su prema cijenama ravni onim europskim. I dok se građani žale na mala parkirna mjesta i nedostatkom upozorenja za parking koji su obećani, za sva pitanja najvjerojatnije se čeka izbor direktora kojeg očekuje jako težak posao.

Foto: Bljesak.info / Parking automat u Mostaru

Problem parkiranja u Mostaru vuče se godinama, što zbog neorganiziranosti Grada, što zbog bahatosti vozača kojima je draži limeni ljubimac od gradskih površina. Dodatni kaos unijela je i policija koja rijetko kada kazni nepropisna parkiranja.

Kazne za nepropisno parkiranje se još uvijek ne naplaćuju, ali Mostarci im se mogu nadati u skoroj budućnosti.

"Prekršajne odredbe još ne želimo koristiti dok se ljudi ne naviknu, ali u buduće svatko tko parkira na označeno mjesto po zakonu je dužan platiti. Deveti mjesec ćemo iskoristiti tako što ćemo ljude obavještavati o novim pravilima, naviknuti ih, nakon čega idemo s radom", kazao je ranije za Bljesak.info direktor Javnog poduzeća Mostar Parking Darko Knezović.

I dok se pitanje parkinga ne riješi građanima ne preostaje ništa drugo nego plaćati parking kao da su u Beču, ali ipak s mostarskim plaćama.

Kopirati
Drag cursor here to close