Kolektivni ugovori

Mostar: Zaposlenici se moraju izboriti za svoja prava

Službenici sindikata istaknuli su da je tema o sindikalnom pregovaranju izuzetno značajna, počevši od kolektivnog ugovora, "koji je stup radničkih prava".
Gospodarstvo / Flash | 21. 08. 2019. u 14:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Značaj pregovaranja u izradi kolektivnog ugovora" naziv je sastanka koji je u srijedu održan u Mostaru, u organizaciji Centra za građansku suradnju iz Livna, a u sklopu Koalicije za bolju zaštitu radničkih prava. Sastanku su nazočili brojni predstavnici sindikata, uglavnom institucija i organizacija javnog sektora sa područja Hercegovačko-neretvanske županije.

Foto: Bljesak.info / Sastanak o značaju pregovaranja u izradi kolektivnog ugovora

Službenici sindikata istaknuli su da je tema o sindikalnom pregovaranju izuzetno značajna, odnosno da se sva prava zaposlenih ostvaruju pregovaranjem, počevši od kolektivnog ugovora, "koji je stup radničkih prava". Ipak, naglašavaju da je ključna stvar u tome kako se stvari odvijaju u stvarnom životu.

Tako iz Sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ podsjećaju da su za 10. rujan najavili generalni štrajk, jer Vlada HNŽ, kako tvrde, nije ispoštovala potpisano o povećanju plaće u tri faze.

"Nama je posebno žao što nam se nitko nije obratio od početka sedmog mjeseca, kad smo mi poslali dopise da očekujemo primjenu kolektivnog ugovora, podsjetili smo ih da ide ta nova etapa, međutim, nikakav kontakt nismo ostvarili.

Foto: Bljesak.info / Sastanak o značaju pregovaranja u izradi kolektivnog ugovora

Sindikat srednjih škola HNŽ, koje rade po federalnom planu i programu, upoznao je i o svojim iskustvima od ljetos, u vezi sa produženjem kolektivnog ugovora. Predsjednica Sindikata, Edina Čomić kazala je da pregovori sa resornim ministarstvom idu glatko, ali dodaje da međutim, to nije dovoljno.

"Kada smo htjeli neke inovacije, neka poboljšanja napraviti, dogovorili smo sve sa ministarstvom i ništa nije prošlo na Vladi. Tako da imamo dva koraka, prvi je jako bitan, ali ako drugi ne prođe, nismo uradili ništa", objasnila je Čomić.

Iz Sindikata dodaju i da, ako nešto ne prođe na Vladi, onda je teško naći mehanizme da se to i ostvari.

Foto: Bljesak.info / Sastanak o značaju pregovaranja u izradi kolektivnog ugovora

Iz Sindikata doktora medicine i stomatologije još ističu da nije cilj samo pregovarati i potpisati Kolektivni ugovor, nego da je mnogo važnije hoće li se vlasti tog ugovora pridržavati.

"Mi smo naše ispunili, tad kad su bili pregovori, mi smo štrajk zaustavili, i sve što je bilo pokrenuto, na račun tog potpisa. Sad je red da oni ispune svoje obećanje i da održe ono što su obećali, ispune kolektivni ugovor i nema nikakvih problema", kazala je Berberović.

Kopirati
Drag cursor here to close