65 933,10 KM

Mostar: Vujanović dodijelio novac udrugama potrošača

Gospodarstvo / Flash | 29. 08. 2016. u 12:48 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović potpisao je danas u Mostaru ugovore s predstavnicima udruga potrošača o dodjeli sredstava za podršku u 2016. godini, u vrijednosti 65 933,10 KM. Ovogodišnji korisnici sredstava su Klub potrošača Odžak, Savjet potrošača Bosansko-podrinjske županije Goražde, Klub potrošača Tuzla, Udruga za unapređenje kvaliteta življenja FUTURA Mostar i Udruga potrošača Županije Sarajevo.

Federalno ministarstvo trgovine ove je godine u Proračunu FBiH osiguralo 70. 000 KM za sufinanciranje redovitih aktivnosti i provođenje projekata udruga. Pet udruženja je ispunilo uvjete iz Javnoga poziva za dodjelu sredstava i njima je, na osnovi utvrđenih kriterija, ukupno raspoređeno 65 933,10 KM.

Ministar Vujanović je kazao kako značajnu ulogu u podizanju javne svijesti, educiranju i povećanju informiranosti potrošača o njihovim pravima i obvezama, imaju i udruge potrošača, te kako Ministarstvo, za sufinanciranje njihovoga rada u Proračunu FBiH redovito osigurava financijska sredstva.

Po njegovim riječima, cilj koji se nastoji ostvariti davanjem podrške udrugama jeste da se i kroz njihov rad što više građana upozna s potrošačkim pravima i obvezama te da u skladu sa svojim kadrovskim mogućnostima pružaju pomoć potrošačima u slučaju kada su im potrošačka prava povrijeđena.

''Ovaj partnerski odnos resornoga Ministarstva i udruga potrošača bit će temelj za unapređivanje i bolju suradnju u budućnosti jer uvijek ima pomaka i prostora za pomake'', kazao je ministar Vujanović.

Predsjednik Udruge za unapređenje kvaliteta življenja FUTURA Mostar Marin Bago zahvalio je ministru Vujanoviću i resorsnom Ministarstvu na podršci kazavši kako se ta pomoć pruža već godinama.

''Ta pomoć nije velika, ali je dovoljna da udruge nastave postojati, dok se za veće projekte moramo sami izboriti'', kazao je Bago. Kada je u pitanju zaštita potrošača, Bago se osvrnuo na usluge, ukazavši na nepostojanje sustava kontrole kvalitete i kontrole usluga u našoj zemlji, a što bi se, kako je kazao što prije moralo riješiti.

Inače, iako je od donošenja Zakona o zaštiti potrošača BiH iz 2006. godine učinjen određeni napredak u ovoj oblasti kontinuirana je obveza za unapređenje postojećeg sustava zaštite potrošača, kako bi on vremenom postao kompatibilan onome u EU.

U tom pogledu se i dalje treba fokusirati na harmonizaciju pravnih propisa BiH s komunitarnim pravom, jačanje institucionalnih kapaciteta, jačanje sustava nadzora nad tržištem, bolju informiranost i upoznavanje javnosti o potrošačkim pravima, te jačanje udruga za zaštitu potrošača.

Kopirati
Drag cursor here to close