Privatni posjed

Mostar: Smeće nije problem inspekcije  

Služba za inspekcijske poslove je navela da nisu nadležni jer se radi o otpadu na privatnom posjedu.
Gospodarstvo / Flash | 25. 07. 2018. u 14:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stanovnici mostarskog naselja Šehovina već jedno vrijeme muku muče sa smećem koje se odlaže u devastirani objekt.

Stanovnik tog naselja, obratio se komunalnoj inspekciji  i Gradskoj upravi Grada Mostara, međutim iz komunalne inspekcije mu je došao pismeni odgovor u kojemu je navedeno kako inspekcija nije nadležna za ovaj slučaj. Služba za inspekcijske poslove je navela da nisu nadležni jer se radi o otpadu na privatnom posjedu.

Odgovor inspekcije

''Služba za inspekcijske poslove zaprimila dana 21.06.2018.godine, kojim se od komunalne inspekcije traži saniranje i sprječavanje odlaganja kućnog otpada od strane nesavjesnih građana u devestirani objekt smješten u Ulici XVIII, naselje Šehovina u Mostaru, obavještavamo Vas da komunalna inspekcija nije nadležna za postupanje po navedenom zahtjevu.

Naime, komunalni inspektor nije nadležan za poduzimanje mjera na privatnim posjedima u konkretnom predmetu već poduzima mjere predviđene zakonskim i drugim propisima na javnim površinama'', navedeno je u odgovoru Službe za inspekcijske poslove.

Stanovnik Šehovine koji je poslao zahtjev je rekao kako je on tražio od inspekcije da se izvrši nadzor, a ne da oni očiste smeće.  

Tražio sam da inspekcija izvrši nadzor i poduzme mjere, a ne da očisti i izvodi neke radove. To treba po njihovom nalogu uraditi Komos ili neka druga komunalna firma u gradu. Ono što tražim jest nadležnost, ako nije komunalna inspekcija tko je onda nadležan. Ili ovo uopće nije problem i nije nikakav prekršaj u pitanju'', navodi stanovnik Šehovine.

Tko je nadležan

A da se radi o velikom problemu svjesni su u komunalnom poduzeću Komos.

Preko Facebooka su apelirali na građane da ne bacaju smeće u ruševni objekt, te da ''pojedince koji prave ruglo od ovog naselja obavezno anonimno prijave našem poduzeću ili komunalnoj inspekciji Grada Mostara''.

''Naselje Šehovina, Komos je u ovom dijelu grada uveo sistem prikupljanja i odvoza smeća putem vreća i to tri puta tjedno, građani samo trebaju u određeno vrijeme da vreće sa smećem iznesu pored ceste'', naveo je Komos na svojoj službenoj Facebook stranici.

Komos je naveo kako pojedinci iz ovog naselja uporno ignoriraju odvoz, svoje smeće bacaju u ruševni objekt pored ceste, ovo odlagalište prijeti da postane izvor zaraze, a posebno je opasno zbog male djece jer tu se odlaže svakojaki otpad. 

Upoznati su s odgovorom inspekcije na zahtjev građana iz Šehovine.

''Ukoliko Služba za inspekcijske poslove nije nadležna za vršenje inspekcijskog nadzora postavlja se pitanje tko jeste?'', naveli su na svom Facebook profilu.

Kopirati
Drag cursor here to close