Lete pare

Mostar: Čari nadmudrivanja prilikom iznajmljivanja stanova studentima

''Cimerica i ja smo dogovorile iznajmljivanje stana u Ulici Stjepana Radića za 400 KM, ali kada smo došle shvatile smo da je to zapravo podrum u koji je vlasnik namjestio krevete i televiziju'', priča nam studentica.
Gospodarstvo / Flash | 28. 08. 2019. u 14:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studenti u Mostaru u prosjeku trebaju izdvojiti 500 do 600 KM za iznajmljivanje dvosobnog stana, odnosno oko 400 do 500 KM ako se odluče za život u jednosobnom stanu, može se zaključiti prelistavajući oglase mjesec dana prije početka nove akademske godine.

Pravila za određivanje cijene iznajmljivanja stanova u Mostaru, gradu u kojem veliki broj studenata svake godine traži smještaj, u pravilu nema. Vlasnici stanova iz okolice kampusa iskorištavaju epitet  blizine, pa tako unatoč prosječnoj opremljenosti stana, zadržavaju visoku cijenu stanarine, zbog čega se studenti odlučuju za pronalazak dva ili tri, a nekada i više cimera.

Raznolika iskustva

Tako se primjerice pojedini stanovi pogodni za tri studenta na Aveniji i u Ulici Kralja Zvonimira iznajmljuju za 600 KM bez troškova režija.  Za dvosoban stan u blizini Rondoa, pogodan za tri osobe, vlasnik traži također 600 KM stanarine, dok se takav sličan stan u Ulici Stjepana Radića može pronaći za 550 KM.

Naravno, cijenu često određuje i godina gradnje, pa tako noviji stanovi na Rudniku ili u Orci unatoč udaljenosti od fakulteta, uglavnom zadržavaju sličnu cijenu kao i stariji stanovi u blizini Sveučilišta.

Studenti se prvenstveno odlučuju za stanove u užim gradskim zonama, a tek rijetki se odluče za stanovanje u naseljima poput Ilića ili pak u Rodoču. U Rodoču, mjestu gdje je smješten studentski kamp, rijetki odluče iznajmiti stan iako je cijena povoljnija, a fakultet im je bliže.

Kada je riječ o jednosobnim stanovima, oni se mogu pronaći uglavnom po cijenama od 450 do 500 KM, nekada i niže. Prema iskustvu naših sugovornika stanovi koji su bili izrazito niske cijene uglavnom nisu služili svrsi.

''Cimerica i ja smo dogovorile iznajmljivanje stana u Ulici Stjepana Radića za 400 KM, pri čemu nam je vlasnik objasnio kako je stan preuređen, s najnovijom opremom i tehnologijom i blindiranim vratima, no kada smo došle shvatile smo da je to zapravo podrum u koji je on namjestio krevete i televiziju'', priča nam svoje iskustvo studentica A.S. iz Tomislavgrada.

Slično iskustvo imala je i studentica J.P. iz Žepča koja je živjela u jednosobnom stanu u Ulici Hrvatske Mladeži za 450 KM.

''Stan se na prvu činio savršen dok nije došla zima, a sa zimom količina vlage koja je probijala kroz zidove. Cimerice i ja smo se bojale za svoje zdravlje, a u to vrijeme nismo mogle pronaći nijedan drugi zamjenski stan jer je sve bilo zauzeto'', kazala je.

Nema ugovora

Sve popularnije mjesto za smještaj studenata je City Mostar u kojemu se cijene apartmana kreću od 400 do vrtoglavih 600 KM.

''Cijene jesu visoke, ali obzirom na kvalitetu apartmana i lokaciju, smatram da imam pravo zadržati visinu stanarine'', kazao nam je vlasnik apartmana koji se iznajmljuje u City Mostar.

Rijetki stanodavci potpisuju ugovore sa studentima, jer prema riječima nekolicine, to ne ide na ruku ni vlasnicima, a ni onima koji se koriste stanom.

No, prema iskustvu naše sugovornice I.P. iz Tomislavgrada, studentice pete godine studija, dogodila se situacija da joj je vlasnik stana kazao kako je stanarina za jednosoban stan 350 KM, no kada je došlo vrijeme za naplatu isti je tražio 400 KM tvrdeći da je tako dogovoreno.

Studentice, nepušači…

Kako neki nemaju sreće sa stanovima i stanodavcima, tako ni stanodavci nemaju često sreće sa svojim podstanarima. U oglasima se sve češće mogu pronaći zahtjevi vlasnika stanova koji osim opisa stana navedu kako ga iznajmljuju samo ženskoj populaciji ili nepušačima.

''Imao sam podstanare kojima su susjedi svakih par dana zvali policiju na vrata zbog buke, pa i podstanare koji nisu nikada čistili toalet, zato sada biram tko će mi živjeti u stanu'', kazao nam je vlasnik stana u Dubrovačkoj ulici koji svoj dvosoban stan iznajmljuje za 500 KM.

Kada je riječ o režijama, studenti moraju izdvojiti još nekih 30 do 50 KM po osobi. Cijene režija su najviše u zimsko vrijeme, kada se troši puno električne energije, ali studenti uz to, ne štede za Internet i TV pakete koji se kreću po cijenama od oko 50 KM.

Njihovi zahtjevi, tvrde studenti, nisu veliki, žele samo da kvaliteta stana opravda cijenu koju plaćaju za njega, odnosno da je bez vlage, loših otvora i da ima sigurnosna vrata.

''Kad već izdvajam veliki novac za život ovdje u Mostaru, onda želim funkcionirati normalno, da mi nije hladno kada moram učiti ili spavati'', kazao nam je student iz Travnika.

U Mostar svake godine dolazi sve više studenata. Prema neslužbenim brojkama na Sveučilište u Mostaru i Univerzitet Džemal Bijedić stigne više od 20.000 studenata iz cijele BiH i Hrvatske.

Kopirati
Drag cursor here to close