Kampanja

Mostar: Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta

Gospodarstvo / Flash | 06. 04. 2017. u 11:59 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je danas službeno objavljen početak dvije kampanje u sklopu projekta “Boljim poslovnim okruženjem do vise radnih mjesta”, čiji je cilj poboljšanje poslovnog okruženja i kreiranje više radnih mjesta u BiH.

Riječ je kampanjama zagovaranja za uspostavu registra parafiskalnih nameta i zagovaranja za ubrzanje procesa registracije biznisa.

Predsjednik udruženja za poduzetništvo i posao “Link” Mostar, Tomislav Majić, rekao je da je moguće stimulirati poslovno okruženje u BiH, otvoriti veći broj radnih mjesta, zadržati mlade koji žele da napuste BiH, ali i privući veći broj investitora.

Jedna od takvih mjera je analiza i ukidanje nepotrebnih parafiskalnih nameta, taksi i naknada, koji utiču na negativan trend u gospodarstvu.

Izvršni direktor udruženja Nezavisni biro za razvoj (NBR) Gradačac, Enver Sarvan, rekao je da na razini Federacije BiH imamo 2.758 različitih nameta, a na razini Republike Srpske jos 346”.

Sarvan je istaknuo da također, postoje još i parafiskalni nameti po na državnoj razini, županijskoj, općinskoj razini čije sudske prakse nisu međusobno usklađene. Prema njegovim riječima, postoji 20 zakona koji reguliraju parafiskalne naknade i još 30 zakona kojima su predviđene kazne za one koji ih ne plaćaju.

Kao ilustraciju naveo je da “jedno poduzeće, koje broji 20 zaposlenih i ostvari prihod od 1,5 milijuna KM godišnje, za plaće izdvaja u prosjeku 230.000 KM, a po osnovu raznih administrativnih taksi, komunalnih usluga i drugih obaveza i nameta mora izdvojiti 160.000 KM”

Goran Dodig, konzultant za Registar parafiskalnih nameta, danas je objavio da je službeno počeo sa radom registar koji je dostupan na web stranici (www.poslovnookruzenje.ba).

Cilj uspostavljanja Registra parafiskalnih nameta je da javno budu dostupne informacije o parafiskalnim izdvajanjima, na svim razinama, općinskim, županijskim, entitetskim i državnim. Takođe, dodao je da je uspostava Registra polazna osnova za analizu- je li i koji namet zaista potreban gospodarstvenicima, ali i pojedincima.

Prema njegovim riječima, potrebno je ujednačiti i sudsku praksu, ali i uspostaviti jasan sustav kontrole utroška sredstava prikupljenih po tom osnovu.

Kopirati
Drag cursor here to close