Mostar

Most Kamenica: Stanovnici Luke i Donje Mahale žele obnovu ovoga nekada životno važnog mosta

U zimu 1992. Mostarci su došli na ideju da grade most Kamenica koji bi između tada srušenih Lučkog i Mosta Hasana Brkića, spojio naselja Luka i Donja Mahala.
Gospodarstvo / Flash | 08. 11. 2020. u 10:29 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljeto ratne 1992. godine Mostar je dočekao samo sa jednim mostom. Bio je to čuveni Stari most, koji je godinu i po kasnije, 9. studenog 1993, srušen granatama ispaljenim sa položaja Hrvatskog vijeća obrane.

U zimu 1992. Mostarci su došli na ideju da grade most Kamenica koji bi između tada srušenih Lučkog i Mosta Hasana Brkića, spojio naselja Luka i Donja Mahala. Most je u promet pušten u proljeće 1993.

Foto: Anadolija / Most Kamenica

Činila su ga četiri betonska pilona, spojena čvrstim sajlama, a kompletan dojam upotpunjavala je drvena podloga za gazišta. U vremenu nakon rušenja Starog, most Kamenica je za izolirano stanovništvo Donje Mahale bila životno važna.

Most je izgrađen u blizini obiteljske kuće Azera Peze, koji je i sam dao značajan doprinos tijekom gradnje. I danas na ostacima nekadašnjeg mosta ostao je grb Republike Bosne i Hercegovine i natpis ''Prva mostarska brigada'', koje je iz jablaničkog poduzeća "Granit" u Mostar donio upravo Pezo.

Foto: Anadolija / Azer Pezo

''Bio je tu u blizini i takozvani Tenzin most, koji je poput Kamenice u tim teškim godinama bio važan za građane ovog dijela Mostara. Radila ih je inženjerija Armije RBiH, a pomagalo je i stanovništvo Luke i Donje Mahale'', prisjeća se Pezo u razgovoru za Anadolu Agency (AA), koji je sa velikom tugom primio vijest o rušenju Starog mosta.

''Naš sugrađanin Eldin Palata jedan je od ljudi koji su snimili rušenje Starog mosta. Pamtim i dan u kojem smo gledali taj snimak. I Kamenica je također granatirana nakon Starog mosta, pa je nažalost porušena i ona. Ipak, kasnije smo improvizacijama uspijevali prelaziti Neretvu sa jedne obale na drugu, a imali smo i čuvenu korpu koju smo preko sajle slali sa jedne obale na drugu i tako prebacivali hranu i lijekove'', govori dalje Pezo.

Danas na Kamenicu podsjećaju ostaci mosta, a odavno se među Mostarcima spominje i mogućnost obnove. Jedan od inicijatora je i Udruženje građana "Sinovi Mahale", koje egzistira upravo u blizini nekadašnjeg mosta.

''Kamenica je zaista mnogo značila, jer je u tom teškom vremenu služila za prebacivanje hrane, ranjenika i vojne opreme. Iskreno, osim ratnih djelovanja, ponekad bi opasnost za ljude koji su je prelazili predstavljala i nabujala Neretva'', prisjeća se predsjednik Udruženja Dževad Pašić.

Navodi i da članovi Udruženja imaju veliku želju za obnovom Kamenice, i to u autentičnom izdanju, dok u institucijama za to danas nažalost ne postoji volja.

''Mi smo u mogućnosti prikupiti određena sredstva za obnovu, međutim trebao bi i netko iz vlasti da prepozna, ako ništa onda povijesnu važnost mosta, i pomogne nam'', naveo je Pašić.

U poratnom vremenu obnovljeni su svi u ratu porušeni mostovi, uključujući i Lučki, odnosno Most Hasana Brkića, koji se nalaze u blizini Kamenice.  

Kopirati
Drag cursor here to close