Kupovina

Monsanto odbio Bayerovih 62 milijarde dolara

Gospodarstvo / Flash | 25. 05. 2016. u 05:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka kompanija Monsanto odbila je 62 milijarde dolara vrijednu ponudu za preuzimanje od strane njemačkog Bayera jer je smatra nepotpunom i financijski nedovoljnom, no poručila je da je otvorena za daljnje pregovore, piše Hina.

"Vjerujemo da bi integrirana strategija mogla ponuditi značajne koristi uzgajateljima i širem društvu te poštujemo Bayerovo poslovanje. No, trenutačna ponuda značajno podcjenjuje našu kompaniju i ne pruža jamstva da će biti uklonjeni potencijalni financijski i regulatorni rizici povezani s akvizicijom", poručio je u priopćenju Hugh Grant, izvršni direktor Monsanta. No, ostavio je otvorena vrata za daljnje pregovore.

Bayer je, pak, odgovorio da njegova ponuda za preuzimanje po cijeni dionice od 122 dolara predstavlja punu vrijednost za dioničare Monsanta, ali da se raduje konstruktivnim razgovorima s Monsantom.

Odluka najvećeg svjetskog proizvođača sjemenja dodatno je pritisnula poslovodstvo njemačkog farmaceutskog diva, koji je ionako pod pritiskom dijela svojih dioničara koji smatraju da je ponuda za preuzimanje po cijeni dionice od 122 dolara previsoka.

Trenutačno se cijena dionice Monsanta na Wall Streetu kreće oko 109 dolara, znatno ispod cijene u Bayerovoj ponudi, što pokazuje, kažu analitičari, da ulagači nisu baš uvjereni da će se postići dogovor.

Nije jasno na koju bi cijenu preuzimanja poslovodstvo Monsanta pristalo, no analitičari kažu da bi trebala biti znatno viša nego što Bayer sada nudi.

"Vjerujemo da je malo vjerojatno da će se dogovor postići s cijenom od 122 dolara po dionici i smatramo da je 135 dolara vjerojatnija cijena", poručili su analitičari JPMorgana.

O cijeni, kao i drugim segmentima ponude, očekuje se nastavak pregovora tih dvaju industrijskih divova idućih tjedana, a postigne li se dogovor, nastao bi najveći svjetski proizvođač sjemenja, pesticida i genetski izmijenjenih usjeva.

Procjenjuje se da bi nakon spajanja te dvije kompanije držale oko 28 posto globalne prodaje pesticida i herbicida.

Bayer, pak, procjenjuje da bi sinergija dviju tvrtki postupno mogla rezultirati godišnjim povećanjem dobiti za oko 1,5 milijardi dolara.

Bio bi to značajan rezultat, s obzirom da zbog niskih cijena proizvoda poljoprivrednici smanjuju narudžbe sjemenja i sličnih proizvoda, što je pojačalo pritisak na dobavljače poput Monsanta da također smanje cijene.

A takva situacija na svjetskom tržištu potaknula je val spajanja globalnih agrokemijskih kompanija, pa su se nedavno udružili DuPont i Dow Chemical. Kineska kompanija China National Chemical Corp planira, pak, za 43 milijarde dolara kupiti švicarsku Syngentu.

Kopirati
Drag cursor here to close