Hrvatska i veze s Rusijom

Mol i INA Putinovo oružje

Autor i stručnjak za međunarodne odnose Theodore Karasik piše o svjedočenju Roberta Ježića u suđenju Ivi Sanaderu i čelniku mađarskog MOL-a Zsoltu Hernadiju.
Gospodarstvo / Flash | 18. 02. 2019. u 21:46 Euronews

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Euronews po drugi puta se u kratko vrijeme bavi Hrvatskom i vezama s Rusijom. Ovaj put autor i stručnjak za međunarodne odnose Theodore Karasik piše o svjedočenju Roberta Ježića u suđenju Ivi Sanaderu i čelniku mađarskog MOL-a Zsoltu Hernadiju.

U članku se navodi kako je ovo suđenje postalo ''klin između Mađarske i Hrvatske, čija je suradnja ključna za alternativnu plinsku rutu preko hrvatske luke Krk, koja bi mogla oduzeti obje zemlje i Europu od ovisnosti o Rusiji''.

Autor pojašnjava kako se ne radi o bilo kakvom suđenju ''nego onom koje bi moglo odrediti energetsku budućnost Hrvatske, kartu resursa središnje Europe, pa čak i budući integritet eurozone''

Podsjećajući kako je arbitražni sud koji je sazvala Komisija UN-a za trgovinsko pravo (UNCITRAL) po zahtjevu Hrvatske došao do ''sigurnog zaključka'' da Hrvatska nije uspjela dokazati navode o podmićivanju Ive Sanadera jer nije bilo materijalnih dokaza osim ''zaključaka i svjedočenja svjedoka'' Roberta Ježića.

Autor postavlja pitanje je li Ježić - koji navodi kako je bio posrednik u navodnom mitu od deset milijuna eura - pouzdan? Potom i može li se hrvatskom pravosuđu vjerovati? Zatim podsjeća kako je Sanaderu i Ježiću zajedno suđeno u slučaju HEP, koji je na kraju propao zbog smrti Ivana Mravka, te se pita kako je moguće da je ista osoba ključni svjedok u suđenju protiv Hernadija.

''Ovo pitanje je još primjerenije kada uzmemo u obzir informacije kako je tužba Ježića protiv Hernadija osporena sudskim svjedočenjem ruskog milijardera, Mihaila Gutserijeva, vlasnika sedme najveće ruske naftne tvrtke Russneft, koji je od strane američkog Ministarstva financija svrstan među oligarhe bliske Vladimiru Putinu.

U članku se podsjeća kako je taj ruski oligarh svjedočio kako njegov novac nema nikakve veze sa Sanaderom, već da je preko Ježićeve tvrtke bio usmjeren za investiranje na Krk. Prema Gutseryevu, novac je bio namijenjen lobiranju za naftovod Družba Adria, ruskom energetskom pravcu suprotnom od rute podržane od strane SAD-a i EU.

Karasik primjećuje i kako je unatoč visokom prosječnom godišnjem prihodu Ježićev Dioki završio u stečaju, a da se pet milijuna eura o kojima je Ježić posvjedočio nigdje ne može naći. Na kraju postavlja logično pitanje, kako je moguće da hrvatski tužitelji Ježićevo svjedočenje smatraju kredibilnim s obzirom na to da je ovaj sam priznao kako pet milijuna eura ''fizički više ne postoje'', odnosno kako su potrošeni za ''plaćanje zajmova Diokija'', dodajući da to može upućivati u korumpiranost hrvatskog pravosuđa.

U prethodnom članku za Euronews Theodore Karasik upozorio je na ''hrvatski gambit kao dio Putinove velike strategije da se energija upotrijebi kao oružje za zaokruživanje Europe''.

Kopirati
Drag cursor here to close