Ukidanje taksi

Mogherini Thaciju: Ukinite takse na robu iz BiH i Srbije

''Mjere ne pomaže izgradnju dobrosusjedskih odnosa i moraju biti povučene'', rekla je Mogherini Thaciju u telefonskom razgovoru.
Gospodarstvo / Flash | 28. 11. 2018. u 20:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoka predstavnica za vanjska i sigurnosna pitanja i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini zatražila je od predsjednika Kosova Hashima Thacija ukidanje taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, potvrđeno je u Europskoj službi za vanjske poslove.

''Mjere ne pomaže izgradnju dobrosusjedskih odnosa i moraju biti povučene'', rekla je Mogherini Thaciju u telefonskom razgovoru.

Iz Europske službe za vanjske poslove navode da je Mogherini zvala Thacija da razgovaraju o posljednjim događanjima u kontekstu dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, kojem posreduje Evropska unija, prenosi Al Jazeera Balkans. 

Po riječima Mogherini, odluka vlasti Kosova  da poveća takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine "samo dodatno komplicira situaciju i ne dovodi do rješenja, bilo za probleme ljudi, bilo za nastojanja Kosova u ovom trenutku, ali i za budućnost".

I kad je Kosovo uvelo sporne takse, Mogherini je reagirala, navodeći kako to nije samo povreda sporazuma CEFTA, nego i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-a i Kosova.

Oglasila se i Europska komisija, zahtijevajući u najkraćem roku odgovor EU-a na odluku Vlade Kosova da podigne takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine za 100 posto.

Unija je već početkom mjeseca zatražila od vlasti Kosova da hitno objasne odluku o povećanju taksi od tadašnjih 10 posto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close