Javna rješenja

Model socijalnog - neprofitnog stanovanja: U Mostaru se gradi 48 stanova

Gospodarstvo / Flash | 23. 03. 2017. u 15:16 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica informiralo je u četvrtak Vladu FBiH o napretku u provedbi projekta CEB II - "Zatvaranje kolektivnih i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja".

U skladu sa zaključenim Okvirnim sporazumom o kreditu između Razvojne banke Vijeća Europe i Bosne i Hercegovine, definirano je da će sredstva od 40.423.203 eura, odnosno 67,37 posto od ukupnog iznosa kredita (60.000.000 eura za BiH), biti za potrebe tog projekta, priopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Federalno ministarstvo, mjerodavno za implementaciju projekta, napravilo je dinamički plan aktivnosti na zatvaranju kolektivnih centara u općinama/gradovima Tuzla, Srebrenik, Maglaj, Tešanj, Travnik, Goražde, Mostar, Konjic i Sarajevo-Ilidža, u kojima je planirano zatvoriti 15 kolektivnih centara i izgraditi ili rekonstruirati ukupno 455 stanova po modelu socijalnog - neprofitnog stanovanja.

U 2017. godini planirana je izgradnja zgrada u općinama/gradovima Tuzla, (Miladije 90 i Solina 66 stanova), Srebrenik, (Špionica 62 stana i Tinja 20), Maglaj (zgrada s 15 stanova), Tešanj (zgrada s 21 stanom), Travnik (zgrada s 20 stanova), Goražde (tri stambena objekta sa po 25 stanova), Mostar (tri objekta s ukupno 48 stanova).

Grad Mostar je uputio zahtjev Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica za proširenje projekta s još 24 stana u postojećim zgradama, jer bi to omogućilo zatvaranje kolektivnih centara u tom gradu.

U Konjicu je planirana izgradnja zgrade sa 10 stanova, u sarajevskoj općini Ilidža planirana je rekonstrukcija postojećeg objekta kolektivnog stanovanja u Hrasnici s 30 stanova i podprojekt Gladno polje Ilidža s 52 stana, te u Zenici 62 stana u Radakovu i 69 stanova u naselju Klopče.

Pored aktivnosti čija je realizacija počela prošle godine, u 2017. godini će biti pokrenuta izrada projektne dokumentacije na novim podprojektima u općinama Kladanj, Živinice, Gradačac, Gračanica, Sapna, Teočak, Banovići, Kalesija, Čelić, Pale FBiH, Foča FBiH, Čapljina, Jablanica, Ključ, Bihać, Velika Kladuša, Drvar i Donji Vakuf.

Inače, Vlada Federacije BiH već drugu godinu izdvaja sredstva za podršku provedbi ovog projekta u iznosu od 141.700 maraka, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close