Proizvodi visoke tržišne vrijednosti

Mljekarska industrija u BiH sve više proizvodi sir, vrhnje i jogurt

Uz povećanje otkupa svježeg mlijeka, mljekarska industrija sve više radi na proizvodnji proizvoda visoke tržišne vrijednosti
Gospodarstvo / Flash | 10. 10. 2017. u 17:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Analizu stanja na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda u Bosni i Hercegovini za razdoblje od 2012. do 2016. godinе u kojoj se navodi da domaća proizvodnja u petogodišnjem razdoblju zadržava stabilnost proizvodnje i ostvaruje blagi porast.

Izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u 2016. godini je u usporedbi s izvozom iz prethodne godine veći za 11 posto.

Uz povećanje otkupa svježeg mlijeka, mljekarska industrija sve više radi na proizvodnji proizvoda visoke tržišne vrijednosti kao što su sirevi, vrhnje, jogurt i ostali fermentirani proizvodi, čija se proizvodnja kontinuirano povećava.

Gubitak hrvatskog tržišta polovinom 2013. godine je kompenziran plasmanom mlijeka i mliječnih proizvoda na domaće tržište i povećanjem izvoza u zemlje članice CEFTA Sporazuma.

Početkom 2016. godine je potvrđena ispunjenost uvjeta za nastavak izvoza mlijeka i mliječnih prerađevina na europsko tržište, a lista izvoznika proširena je i novim mljekarama, čime je ostvaren najznačajniji napredak u poljoprivrednom sektoru u Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko godina.

Daljnji razvoj mljekarskog sektora u BiH veoma je značajan jer konkurencija u regiji raste nakon vidljivog oporavka ovog sektora u Republici Srbiji koji je rezultirao povećanjem proizvodnje mlijeka i tržišnosti mliječnih proizvoda.

Stoga će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa nastaviti pratiti stanje u ovoj oblasti i jednom godišnje izvještavati Vijeće ministara BiH, priopćeno je iz Vijeća ministara.

Kopirati
Drag cursor here to close