Ništa od love

Misija MMF-a završila posjetu BiH bez dogovora o novom aranžmanu

Dogovor s vlastima u BiH o novom trogodišnjem proširenom aranžmanu (Extended Fund Facility - EFF) još nije postignut zbog nedostatka koncenzusa u vezi reformi koje bi trebale biti dio programa.
Gospodarstvo / Flash | 21. 12. 2020. u 11:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tim stručnjaka MMF-a pod vodstvom Martina Petrija obavio je virtualnu posjetu Bosni i Hercegovini od 19. listopada do 18. prosinca 2020., te je zaključio razgovore u sklopu konzultacija prema članu IV Statuta MMF-a za 2020.

Dogovor s vlastima u BiH o novom trogodišnjem proširenom aranžmanu (Extended Fund Facility - EFF) još nije postignut zbog nedostatka koncenzusa u vezi reformi koje bi trebale biti dio programa.

Petri je izjavio da ekonomija BiH trpi značajne posljedice zbog pandemije COVID-19.

''Nakon povećanja obima aktivnosti ljetos, kada je izgledalo da je širenje virusa pod kontrolom, novi val infekcija u BiH i širom Europe doveo je do nove neizvjesnosti i prisilio vlasti da ponovo uvedu mjere da bi zaustavile širenje zaraze. Po našim procjenama, ekonomija će se smanjiti za 5,5 posto ove godine, što predstavlja odraz utjecaja pandemije na turizam, ugostiteljstvo, transport i proizvodnju, između ostalog. Za 2021. predviđamo oporavak ekonomskih aktivnosti za četiri posto ukoliko vlasti budu u stanju održati makroekonomsku stabilnost i ograničiti zdravstvene rizike, i uz pretpostavku da će cjepivo biti široko dostupna u drugoj polovini godine'' - rekao je Petri.

Dodao je da su vlasti reagirale brzo i učinkovito da bi zaustavile širenje zaraze i uvele su mjere podrške zdravstvenom sustavu, te da je u prethodnim godinama akumuliran određeni fiskalni prostor, što je pomoglo u tim naporima i omogućilo vlastima da daju podršku građanima i tvrtkama tijekom krize.

''U financijskom sektoru, moratorij na otplatu kredita je pružio olakšanje dužnicima. Aranžman valutnog odbora i dalje pruža podršku stabilnosti financijskog sustava. MMF je dao podršku tim politikama u vidu Instrumenta za brzo financiranje (Rapid Financing Instrument –RFI) od 333 milijuna eura, koji su doznačeni u travnju 2020.'' - naveo je Petri.
Istakao je da je Misija MMF-a razgovarala s vlastima o mogućnostima pružanja dodatne podrške putem novog programa, koji bi BiH pomogao da se bolje izbori sa krizom izazvanom COVID-19.

''U tom kontekstu, MMF bi mogao osigurati financiranje za dodatnu potrošnju za podršku zdravstvenom sistemu, firmama i domaćinstvima, i za podršku najugroženijima. Programom je predviđena dodatna potrošnja na zdravstvenu zaštitu, subvencioniranje plaća i pomoć nezaposlenima, kao i podrška fondovima za kreditne garancije da bi se proširilo kreditiranje banaka prema tvrtkama koje imaju problema sa nedostatkom sredstava'' - kazao je Petri.

Poručio je da Misija MMF-a podržava planove vlasti u vezi proračuna za narednu godinu, koji će pomoći oporavku ekonomije.

Petri je pojasnio da su diskusije također vođene o reformama koje će postaviti temelje za brži i inkluzivniji rast, a misija je postigla razumijevanje u važnim oblastima strukturalnih reformi, uključujući reforme u sektoru javnih poduzeća, upravljanja javnim financijama, nadzora potrošnje za potrebe suzbijanje pandemije te javnih nabavki.

''U dvije oblasti razgovori još uvijek nisu finalizirani. Prvo, za potrebe unaprjeđenja jedinstvenog ekonomskog prostora potrebne su reforme u pogledu digitalizacije, stvaranja jedinstvenog energetskog tržišta i promoviranja kreditne ekspanzije uključujući i putem bolje naplate potraživanja. Drugo, da bi bio ojačan okvir za financijsku stabilnost potrebno je uspostavljanje fonda za restrukturiranje banaka i jačanje suradnje između entitetske i državne razine u pogledu predviđanja i upravljanja potencijalnim finansijskim krizama. Te reforme bi donijele značajne ekonomske koristi stanovništvu BiH i istovremeno ojačale otpornost ekonomije na potencijalne krize'' - precizirao je Petri.

Dodao je da Misija zahvaljuje vlastima na produktivnom angažmanu, te da bi diskusije trebale biti nastavljene u bliskoj budućnosti da bi bio postignut dogovor o programu podrške bosanskohercegovačkoj ekonomiji, priopćeno je iz MMF-a.

Kopirati
Drag cursor here to close