Najoptimalnija rješenja

Misija MMF-a u FBiH: Radit će se novi zakon o pripadnosti javnih prihoda

Gospodarstvo / Flash | 03. 03. 2016. u 11:56 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao odgovor na zahtjev Federalnog ministarstva financija odobrena je stručna pomoć Međunarodnog monetarnog fonda s ciljem analize raspodjele javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine i pripreme odgovarajućih zakonskih rješenja u toj oblasti.

Sukledno tome, započele su aktivnosti prema rasporedu usuglašenom s MMF-om, te je tako u srijedu, 2. ožujka ove godine, održan prvi radni sastanak ministrice financija Jelke Milićević sa suradnicima i ekspertnog tima MMF-a na kojem se raspravljalo i ukazivalo na mogućnost najoptimalnijih rješenja na polju raspodjele javnih prihoda.

Misija za pružanje tehničke pomoći boravit će u Sarajevu od 2. do 16. ožujka 2016.godine kako bi predstavnike vlasti savjetovali o reformi o fiskalnoj decentralizaciji i povezanom projektu Upravljanja javnim financijama (PFM) u Federaciji.

Danas je na rasporedu sastanak sa službenicima Ministarstva financija Kantona Sarajevo o trenutnoj fiskalnoj situaciji; prihodima; fiskalnom odnosu s federalnom vladom i procesima donošenja proračuna i izvještavanja; aranžmanima kreditiranja od vanjskih kreditora županijama i općinama i servisiranju duga.

Misija će uraditi procjenu formule raspodjele prihoda i pratećih dogovora sa stajališta da oni trebaju rezultirati raspodjelom sredstava proporcionalno jazu između potrošnje nižih razina vlasti i sposobnosti zajednice da podignu vlastite prihode – ne stvarno prikupljeni prihod, već onaj kojem se mogu dodijeliti njegovi oporezivi ekonomski izvori. Predložit će se i odgovarajuća fiskalna pravila kako bi se unaprijedila efikasna uporaba sredstava i očuvanje javnih financija.

Misija će na kraju dati nalaze/zaključke i preporuke koji će se finalizirati u sjedištu misije nakon dobivanja komentara od vlasti, FAD savjetodavnog vijeća i EU tima.

Kopirati
Drag cursor here to close