Zastupnici

Mirovinski zavod se rasipa

Gospodarstvo / Flash | 21. 12. 2016. u 11:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH danas je većinom glasova podržao Federalnu vladu u odluci kojom nije prihvatila izvještaj o radu Nadzornog odbora Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje za 2014. godinu.

Zastupnik Saveza za bolju budućnost BiH Faruk Ćupina je kazao kako su u izvještaju Nadzornog odbora tog zavoda, koji je danas razmotrio i Zastupnički dom, problematični rashodi i kontinuirani deficit Zavoda te da ''cifre ukazuju na neracionalno i netransparentno trošenje novca''.

Izuzetno su visoki rashodi za interne potrebe, plaće i naknade zaposlenih, koje po riječima Faruka Ćupine, treba urediti u skladu s plaćama i naknadama proračunskih korisnika.

I zastupnik Naše stranke Dennis Gratz kazao je kako u tom slučaju treba podržati mišljenje Federalne vlade, kao i zatražiti smjenu Nadzornog odbora Federalnog zavoda mirovinsko-invalidskog osiguranja.

Međutim, Dženan Đonlagić iz Demokratske fronte je po završetku glasovanja problematizirao odluku Zastupničkog doma. Rekao je da se dogodio nonsens jer se Federalni parlament, po njegovim riječima, ne treba izjašnjavati o izvještaju Nadzornog odbora Zavoda budući da taj nadzorni odbor podnosi izvještaje resornom federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, a ne Parlamentu.

Zastupnik Saveza za bolju budućnost BiH Nasir Beganović potom se pozvao na odredbu prema kojoj Parlament treba biti upoznat s izvještajem Nadzornog odbora, na što je Đonlagić uzvratio da ''upoznavanje s izvještajem'' ne znači da Parlament treba i glasovati o njemu.

Dennis Gratz je potom izjavio da se u tome ne slaže s mišljenjem zastupnika Demokratske fronte, slično kao ni s izrečenim mišljenjem iz klupa Socijaldemokratske partije BiH.

Po završetku te rasprave, uslijedilo je glasovanje o još jednoj vladinoj odluci, vezanoj za izvještaj Nadzornog odbora o radu Zavoda MIO, ali ne više za 2014. nego za 2015. godinu. Vlada nije prihvatila ni taj izvještaj, ali Zastupnički dom je nije podržao većinom glasova u tom stavu.

Kopirati
Drag cursor here to close