Neplaćene obveze

Mirovinski sustav u problemima: Vlada naložila striktnu provedbu Zakona o doprinosima

Gospodarstvo / Flash | 13. 05. 2016. u 11:07 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj 53. sjednici, koja je završena u Sarajevu, usvojila izvještaj o radu Interresorne radne skupine za izradu teksta izmjena i dopuna Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljavanju branitelja i Prijedlog zakona uputila u Parlament na usvajanje po hitnom postupku, a na zahtjev zastupničkih klubova oba parlamentarna doma.

Na prijedlog Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, data je suglasnost za izmjenu Pravilnika o formiranju i radu revizorskih timova za kontrolu i Revizorskog tima za koordinaciju.

Izmjenom je, u cilju efikasnijeg i bržeg obavljanja poslova kontrole zakonitosti na terenu, za koji su zaduženi revizorski timovi, omogućeno da u slučaju potrebe broj revizorskih timova za kontrolu, sa sadašnjih sedam, bude povećan do deset.

Nakon što je danas razmatrala plan aktivnosti i konkretnih mjera s ciljem financijske konsolidacije mirovinskog sustava Federacije BiH, Vlada FBiH je zadužila porezne obveznike u većinskom državnom vlasništvu, javna poduzeća i javne ustanove da, u roku od 15 dana, izrade program plaćanja zaostalih neplaćenih doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje i to tako da u svakoj od naredne tri godine bude naplaćena po jedna trećina neplaćenih obaveza. Također im je naložena striktna provedba Zakona o doprinosima, kako bi bilo zaustavljeno neplaćanje doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Vlada je zadužila Federalni zavod MIO da izradi program smanjivanja troškova svog fukcioniranja i naložila mu da sredstva od doprinosa i drugih izvora, uključujući i vlastite prihode, troši isključivo za isplatu mirovina i materijalne troškove.

Danas je prihvaćen deseti tromjesečni izvještaj o provedbi Projekta registracije nekretnina u FBiH za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2016. godine, te dopušteno korištenje sredstava s posebnog transakcijskog računa za financiranje predviđenih aktivnosti.

Projekt registracije nekretnina financiran je kreditnim sredstvima Svjetske banke i njegova ukupna vrijednost za Federaciju BiH iznosi 17,4 milijuna dolara.

Donesena je i Odluka kojom se odobrava pokretanje postupka financijske konsolidacije gospodarskog društva „Rudstroj” d.d. Kakanj sa stopostotnim udjelom privatnog kapitala koji obuhvaća izmirenje dugovanja ovog gospodarskog društva nastalih zaključno do 30.9.2013. godine u ukupnom iznosu od 1.314.948,05 KM.

Vlada FBiH danas je upoznata o realizaciji aktivnosti Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta u okviru Projekta unapređenja poslovnog okruženja i pristupa tržištu u Bosni i Hercegovini, te konstatirala da je, u cilju realizacije aktivnosti iz ovog projekta, potrebno izraditi tekst Prednacrta zakona o obrtu i srodnim djelatnostima.

Kopirati
Drag cursor here to close