Iz automobila

Ministru ukradena važna poslovna dokumentacija o Mercatoru

Gospodarstvo / Flash | 19. 06. 2017. u 18:23 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekadašnjem slovenskom ministru gospodarstva i savjetniku premijera za privatizaciju Metodu Dragonji u subotu su u Ljubljani usred bijela dana iz atomobila ukrali putovnicu i ključeve stana, ali i povjerljivu poslovnu dokumentaciju pohranjenu u elektroničkom obliku na više USB-a, objavili su u ponedjeljak slovenski mediji.

Dragonji koji sada vodi državno poduzeće za pripremu gradnje nove željezničke pruge iz Kopra prema Mađarskoj i Austriji provalili su u vozilo u subotu između 12 i 14 sati, a bilo je parkirano na ljubljanskom Gradu, obnovljenoj srednjovjekovnoj utvrdi i simbolu Ljubljane, na puškomet od vijećnice u kojoj radnim danima ordiniraju ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković i gradska administracija.

Kako navode Slovenska televizija i mariborski list "Večer", na ukradenim USB-ključevima Dragonja je imao i povjerljivu poslovnu dokumentaciju, među ostalim vezanu na Mercator, ali i za djelatnost državne tvrtke za gradnju strateške pruge Koper - Sežana koja je zadnje vrijeme postala predmetom ogorčenih političkih polemika.

Dio oporbe je protiv zakona na temelju kojega je Cerarova vlada pokrenula gradnju te pruge jer se ne slaže s njenom trasom i cijenom. Oporba tvrdi da je riječ o političkom projektu koji će skupo koštati slovenske porezne platiše, te da premijer njime želi dokazati da je pokrenuo nove javne investicije.

Cerar je s druge strane oporbu optužio da se pruzi suprotstavljaju iz nerazumljivih političkih razloga jer su ljubomorni na uspjehe njegove vlade, pa joj mogu parirati samo "populizmom" koji šteti državnim interesima.

Oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše podržala je inicijativu prikupljanja 40.000 potpisa za referendum na kojemu bi se odlučivalo o trasi i cijeni te pruge.

Da bi inicijativa uspjela i parlament raspisao referendum treba im 40.000 potpisa, a inicijatori tvrde da nisu daleko od tog broja i da će ih uspjeti prikupiti iako jednomjesečni rok za prikupljanje potpisa ističe u ponedjeljak.

Dragonja je bio ministar i državni tajnik u više vlada, a iskusni je poslovni čovjek i menadžer. Niz godina vodio je kao direktor ljubljansku farmaceutsku tvrtku Lek, dok nije prodana švicarskom Sandozu, a jedno je vrijeme bio i zastupnik švicarske multinacionalke u Moskvi.

Kopirati
Drag cursor here to close