Nermin Džindić

Ministrovo obećanje: Plin u FBiH neće poskupjeti

''Mogu obećati da nema povećanja cijena plina za ovu sezonu grijanja bez obzira na određene najave. Neću dozvoliti udar na džepove građana u jeku sezone'', kaže Džindić.
Gospodarstvo / Flash | 03. 01. 2018. u 09:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi Federacije, rekao je u razgovoru za Dnevni avaz da u ovoj sezoni grijanja neće biti povećanja cijene plina za potrošače u Federaciji, jer on takvu odluku neće potpisati.

Ministar je pojasnio da povećanje cijene neće dozvoliti ''unatoč spektakularnim najavama pojedinaca'', jer za to ''nema nikakve ekonomske opravdanosti''.

''Mogu obećati da nema povećanja cijena plina za ovu sezonu grijanja bez obzira na određene najave. Neću dozvoliti udar na džepove građana u jeku sezone'', kaže Džindić.

Ustvrdio je da se ograđuje i od izjava dužnosnika iz oblasti plina, koji nagovještavaju ovakav scenarij.

''Ograđujem se i od prevelikog davanja značaja pojedinim istupima pojedinaca, koji se svode na menadžersko upravljanje gospodarskim društvom čije su normalno funkcioniranje osigurali isključivo Vlada i resorno ministarstvo'', kaže Džindić.

Smatra da su svi parametri pokazali da su neopravdani zahtjevi iz ''BH-Gasa'' da se cijena plina poveća. Pogotovo jer je cijena transporta ovog energenta iz Srbije ostala ista.

''Nema razloga da cijena plina bude viša, jer je nabavna cijena od 'Gazproma' ista. A, također, nema ni povećanja cijene transporta od Ukrajine, preko Mađarske i Srbije. U 'BH-Gasu' nemaju razloga da to uopće traže od Vlade, pogotovo kada je potrošnja plina u ovom trenutku najveća'', kaže Džindić.

Kada je u pitanju poslovanje sedam rudnika u okviru koncerna Elektroprivrede BiH, prema riječima Džindića, od 2015. do kraja 2017. godine gubitak je smanjen za oko 90 milijuna maraka.

''Gubici su 2015. iznosili 104 milijuna KM, a danas oko 10 milijuna KM. Vjerujem da ćemo gubitke svesti na nulu već u ovoj godini. Pohvalno je i to da su rudari povećali proizvodnju uglja za 800.000 tona. To je kao veličina jednog rudnika, poput Rudnika Breza'', istaknuo je ministar Džindić u izjavi za Avaz. 

Kopirati
Drag cursor here to close