Ministrica tvrdi

Hvalospjevi Vlade: Povećane mirovine i prosječna plaća, FBiH ima rekordan izvoz

Milićević je navela i to da je i prosječna plaća 2019. bila 921 marku dok je ove godine 999 maraka.
Gospodarstvo / Flash | 13. 09. 2021. u 09:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dopremijerka i ministrica financija Federacije BiH Jelka Milićević u intrvjuu za Večernji list kazala je kako je Federalna vlada uspjela sačuvati sustav izravnih poreza mjerama koje je Vlada poduzela prošle godine kada je nastupila koronakriza te poručila kako će federalni proračun ostati stabilan i da će Vlada i dalje pomagati u oporavku gospodarstva.

Navela je kako su mjere išle u smjeru subvencioniranja radnih mjesta, doprinosa, prepoznavanja ugroženih djelatnosti i interveniranja iz proračuna kao i intervencije prema nižim razinama vlasti i zdravstvenim ustanovama.

"Tako smo uspjeli očuvati stabilnost isplate mirovina i njihovo povećanje prošle godine za 2,8 posto. Sve su to brojke koje nam daju za pravo kazati kako smo prebrodili najteže razdoblje izazvano pandemijom", poručila je Milićević ističući kako se i dalje moraju uložiti dodatni napori kako se ne bi ponovili prošlogodišnji proljetni mjeseci.

U prošloj godini su, prema pokazateljima, pale gospodarske aktivnosti te su ukupna vrijednost, dobit i kapital gospodarskih subjekata smanjeni.

Po riječima Milićević, to znači da su naši gospodarski subjekti isključivo iz svojih rezervi i uz potporu Vlade uspjeli očuvati svoje kapacitete te danas Federacije BiH ima rekordan izvoz, a to su, kako je kazala, povijesni podaci. Takve podatke Federacije BiH zabilježila je i 2018. godine kada je bila ekspanzija izvoza.

Sve se to odražava i na bruto društveni proizvod FBiH koji za prvo polugodište ove godine iznosi 5,523 milijarde maraka, a u 2020. je iznosio 5,460 milijardi maraka.

Milićević je navela i to da je i prosječna plaća 2019. bila 921 marku dok je ove godine 999 maraka.

Osvrnula se na to kako je za vrijeme pandemije prvo bio udar na zdravstvene ustanove, a zatim na ekonomiju zatvaranjem poslovnih subjekata i gubitkom radnih mjesta. U vrlo kratkom razdoblju 26 tisuća ljudi u Federaciji je ostalo bez posla, a nakon tih prvih udara Vlada FBiH je uspjela ublažiti negativne posljedice.

"Danas s pravom možemo reći kako smo u toj, 2020. godini uspjeli zaštititi radna mjesta, postojeće kapacitete gospodarskih subjekata i stvoriti preduvjete da već sad, u trećem tromjesečju ove godine, možemo reći kako se vraćamo na ekonomske parametre iz 2019. godine i da će naš bruto društveni proizvod rasti iznad 3 posto", kazala je Milićević za Večernji list.

Pojasnila je kako se Vlada rukovodila programom stabilizacije, koji je fokusiran na fiskalnu i makroekonomsku stabilnost, na podršku i očuvanje radnih mjesta, na socijalnu skrb i i zdravstveni sektor te na sva ostala pitanja koja bi trebala doprinijeti nastavku oporavka nakon pandemije.

Milićević je ocijenila kako je proračun stabilan jer, prema predviđanjima, u 2022. godini očekuje se porast prihoda od gotovo 4 posto, a u 2023. iznad 4 posto, tako da će, po njezinim riječima, sve što je planirano biti i financirano.

Kopirati
Drag cursor here to close