Istočna Hercegovina

Ministrica Borovac posjetila prvu i jedinu povratnicu Bošnjakinju u Bileći

Gospodarstvo / Flash | 29. 04. 2016. u 04:45 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Anadolu Agency (AA) objavila priču o Fati Jaganjac iz Bileće, koja je prva i jedina povratnica Bošnjakinja u tom djelu istočne Hercegovine, te podijelila s javnošću njezinu kalvariju puta povratka do vlastitog ognjišta i želju da ima stado ovaca, jučer joj se želja ispunila.

Prilikom jednodnevnog posjeta istočnoj Hercegovini državna ministrica za ljudska prava i izbjeglica Semiha Borovac posjetila je povratnicu Fatu u njezinom povratničkom domu s prigodnim darovima i informacijama koje su je oduševile.

"Prijatno sam iznenađena, jer vidim da jedina povratnica u centru grada živi mirno sa svojim susjedima i da je zadovoljna. Obnovljena joj je kuća", kazala ne ministrica Borovac nakon toplog razgovora s povratnicom Fatom.

Federalno ministarstvo za raseljene i izbjegle osobe kako je pojasnila financiralo je obnovu njezine kuće, ali za ispunjen život to nije dovoljno.

"Ono što joj sigurno nedostaje jeste nešto što će joj pomoći da dalje svoj život održava. Aktivnosti i akciju koju je provela Anadolija zaista je za pohvaliti. Kako su u razgovoru s nama saznali da ćemo ovamo doći da posjetimo nanu rekli su da su uspjeli osigurati ono što ona želi, a to je nekoliko ovaca. Nije nekoliko, nego sedam tako da će imati sad posla oko njih, a vjerujem da je to pravo djelo i ja se zahvaljujem. Veliku stvar ste učinili. Ona će moći sad sebi da na neki način priskrbi sredstva i za život i za ono što joj je potrebno", kazala ne ministrica Borovac.

Ovo je, kako je naglasila, primjer da se uz dobru volju može puno napraviti zbog čega se zahvalila svima koji su sudjelovali u humanitarnoj akciji.

Riječi zahvale nije prestajala izgovarati ni povratnica Fata koja njeguje dobrosusjedske odnose sa svima u Bileći, jer joj je ovaj posjet ministrice i ekipe Anadolije promijenio život.

Inače je čuvarica ključeva Careve džamije i ta odgovornost joj na čast, a sad će sa svojim malim stadom ovaca ljepše provoditi dane u čekanju da nekome pokaže unutrašnjost Careve džamije.

"Hvala svakome ko dođe i navrati. Hvala i ministrici. Bio mi je i reis, a to mi je veliko zadovoljstvo. To znači nešto veliko kad te neko obiđe. Hvala vašoj organizaciji što mi je prikupila to. Bog im dao zdravlja tko god je učestvovao", kazala je zahvalna Fata, koja je podsjetila da se ništa od ovoga ne  bi dogodilo da jednoga dana na njezina vrata nije pokucala ekipa Anadolije.

Ministrica Borovac: Za održivi povratak u istočnu Hercegovinu treba još puno uraditi

Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac jučer je tijekom jednodnevne posjete Nevesinju i Gacku razgovarala s tamošnjim načelnicima Momčilom Šiljegovićem i Milanom Radmilovićem te povratnicima, kako bi se detaljno upoznala s uvjetima i mogućnosti procesa povratka u ta mjesta.

Volja za povratak, kako je naglasila, postoji ali za održivi povratak, po njezinim riječima, treba još puno raditi, te je kao osnovni preduvjet tom prilikom najavila početak izgradnje infrastrukture, javlja Anadolija.

"Cilj nam je da zajedno u dogovoru sa lokalnim vlastima osiguramo što više uvjeta za održiv povratak i onih koji su se vratili i zaista žive na ovim prostorima. Da im omogućimo da na neki način kvalitetnije žive i da im pomognemo da žive od svoga rada. Ono što sam zaista naišla jeste jedna spremnost oba načelnika da pomognu povratnicima", kazala je ministrica Borovac za Anadoliju.

Tijekom posjeta istočnoj Hercegovini kroz razgovore s predstavnicima lokalne zajednice i povratnicima doznala je da postoji mnogo problema koji stoje na putu održivog povratka.

"Povratnici ovdje imaju dosta problema kada je u pitanju i zdravstvena zaštita i socijalno. Puno njih ovdje živi praktično na ovim prostorima, ali osobna iskaznica je u Mostaru ili gdje drugo žive, gdje im je prvobitno mjesto boravka kako ne bi gubili neka stečena prava što zaista jeste jedan od uvjeta koji je otežavajući kada je u pitanju povratak. Dakle, ne mogu ni na jednoj općini da ostvare ono što zaslužuju i ono što je potrebno za život čovjeka u 21. stoljeću", naglasila je ministrica Borovac.

Nijedna kuća, kako je naglasila, nije do kraja obnovljena, a to je, kako ističe, jedan od pokazatelja da je održivi povratak težak i dugotrajan proces.

"Imamo potrebu da pošaljemo jednu poruku ovim ljudima, zato sam danas i ovdje da ih ohrabrim u njihovim nastojanjima i njihovoj spremnosti da se vrate na svoja ognjišta i da nastave da rade i zasigurno će imati našu pomoć", ustvrdila je ministrica Borovac.

S načelnicima općine Nevesinje i Gacko tijekom današnje posjete, ministrica Borovac je dogovorila pomoć vezanu za njihove infrastrukturne objekte što je jedan od najvećih problema za povratnike, jer su dosta loše ceste i vodoopskrba, te je, kako je za Anadoliju kazala, jedan od sljedećih poduhvata izgradnja regionalne ceste Nevesinje i Gacko, te dovođenje električne energije na područja koja su zapostavljena, te se ispravila nepravda prema zapostavljenim mjestima istočne Hercegovine.

Dobra vijest o izgradnji puta posebno je obradovala mladu povratničku obitelj Habul, kojoj je ministrica Borovac jučer dala dodatni vjetar u leđa za poduhvate koje su sami poduzeli.

Adisa i Muharem Habul sa sinom Ilhanom jedina su mlada obitelj u zaseoku Habul kog Gacka koja se usudila vratiti na svoje ognjište i puni nade u bolji život uz pomoć roditelja i kreditnih sredstava, bez osnovnih uvjeta ipak stvorili obiteljsko gazdinstvo sa farmom koja broji 20 krava.

"Ova obitelj koju smo danas posjetili zaslužuje pomoć, jer se radi o mladoj obitelji i mene ohrabruje što se ovdje vraćaju mladi ljudi. Njima je potrebno dati podršku jer evo oni žive od svoga rada i ništa ne traže. Uspjeli su da iz osobnih sredstava i imovine koju su imali nabave stoku i nastave posao kako bi održali svoju obitelj. U svemu tome vidimo da su zadovoljni s time koliko su spremni da sami rade i da ovdje žive i od svog vlastitog rada privrjeđuju", kazala je ministrica Borovac za Anadoliju.

Tom prilikom je naglasila kako je obitelj Habul pravi primjer vlastitog zalaganja, te im obećala pomoć, kao i svim onima koji budu željeli poput njih stvarati novi život na vlastitom ognjištu.

"Nama puno znači što nas je ministrica posjetila i dala nam je podršku. Puno nam znači kad nam netko dođe i da nam neku podršku da ostanemo tu i da se borimo. To je za nas nešto veliko", kazao je Muharem Habul za Anadoliju, uvjeren da će svojoj obitelji vlastitim radom na obiteljskom ognjištu stvoriti život kakav u konačnici zaslužuju.

Kopirati
Drag cursor here to close